Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ταλανίζει σήμερα σχεδόν ολόκληρη την ανθρωπότητα εκδηλώθηκε με την κατάρρευση των Leehman Brothers το 2008 στις Η.Π.Α. σαν μια αρχικά χρηματοοικονομική κρίση. Σταδιακά η οικονομική κρίση, ως ακόμη μια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή η κρίση αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι έχει μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια από προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.

Δυστυχώς και σε αυτή την οικονομική κρίση, τις πιο σκληρές και οδυνηρές συνέπειες υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.  Εκατομμύρια εργαζόμενοι σ’ όλο τον κόσμο χάνουν τη δουλειά τους ενώ τα εισοδήματα όλο και περισσότερων ανθρώπων μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι επιπτώσεις της κρίσης ήταν και είναι σαρωτικές και στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι πλείστες κυβερνήσεις, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, με μέτρα που είναι στην ίδια λογική με τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση. Η ανεργία αυξάνεται πέραν κάθε προηγουμένου ορίου και έχει γίνει πλέον μόνιμη, ανεξάρτητη δηλαδή από κάθε οικονομική συγκυρία.  Αυτό που έγινε γνωστό ως κράτος προνοίας στις ευρωπαϊκές χώρες ξεχαρβαλώνεται,  μειώσεις μισθών, θεσμοθέτηση της φτηνής και ευέλικτης εργασίας με ταυτόχρονη επέκταση των ωραρίων, μειώσεις κοινωνικών παροχών, συντάξεων, σμίκρυνση του κοινωνικού κράτους και ιδιωτικοποίηση οργανισμών δημόσιας ωφελείας, αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων κατανάλωσης, αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης κλπ. Στις νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές υπήρξαν και συνεχίζουν πολύ έντονες αντιδράσεις.  Εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι μόνοι που δε φταίνε για την κρίση, βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας τερματισμό των μέτρων λιτότητας και δίκαια κατανομή των βαρών. Την ίδια στιγμή, κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται καταχρεωμένα σε βαθμό που δε διαφαίνεται τρόπος υπέρβασης του αδιεξόδου. Ο Παγκόσμιος χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης δεν αφήνει περιθώρια στις φτωχότερες χώρες και γενικότερα στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις του λαού, που δέχονται ολομέτωπη επίθεση από τις δυνάμεις του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου οι οποίες με κάθε μέσο προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να διασφαλίσουν την ύπαρξή τους.

Τα καταπιεστικά μέτρα που επιβάλλουν σε χώρες και λαούς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αφορμή το πρόβλημα των δημοσιονομικών χρεών, οι επισφαλείς και ανεξέλεγκτοι όροι λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς επίσης και οι εκμεταλλευτικοί όροι διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, τους οποίους επιβάλλει προς όφελος του μονοπωλιακού-πολυεθνικού κεφαλαίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, επιτείνουν την κρίση και οξύνουν τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα των κρατών. Δυστυχώς οι δυνάμεις αυτές δείχνουν να έχουν υποστήριξη σε πολιτικό επίπεδο από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στις διάφορες χώρες.

Κυπριακή Οικονομία:

Αναπόφευκτα, η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τη μικρή αλλά ανοικτή κυπριακή οικονομία.  Η απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τροφοδότησε την αύξηση της ανεργίας και έφερε την απότομη μείωση των εσόδων του κράτους.

Είναι φανερό ότι το Κυπριακό κράτος δε θα ήταν υποχρεωμένο να προσφύγει στην Τρόικα, ούτε θα έμπαινε στη διαδικασία για δανειακή συμφωνία με το μηχανισμό στήριξης, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει το δυσβάστακτο βάρος της στήριξης του Τραπεζικού συστήματος.

Αυτό που καθόρισε τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου ήταν η αλόγιστη επέκταση και έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Οι ανεξέλεγκτες επενδύσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου οδήγησαν την Κύπρο σε συνεχείς υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.  Ως αποτέλεσμα ήταν να πληγεί σε τέτοιο βαθμό η πιστοληπτική αξιοπιστία της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, ώστε να μην μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία δάνεια για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη συμφώνησε χωρίς καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία του τόπου το λεγόμενο bail-in κάτι που είχε τραγικές επιπτώσεις για τον τόπο μας. Η παρούσα κυβέρνηση αποδέχτηκε  το κούρεμα των καταθέσεων και την αναπροσαρμογή του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων, που ουσιαστικά καταρρακώνει την Κυπριακή οικονομία και την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος. Η πιστωτική ασφυξία που ακολούθησε και η έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, οδήγησε στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και  στην εκτίναξη της ανεργίας .

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας αδιέξοδης πολιτικής που βάζει στο στόχο τον απλό άνθρωπο. Όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αθετούνται, ακολουθώντας πιστά τις εντολές των διεθνών δανειστών μας.

Όλο αυτό το διάστημα δε λαμβάνονται υπ’ όψιν τα οργανωμένα σύνολα αλλά ούτε και το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Καταργείται ουσιαστικά ένας θεσμός για την Κυπριακή κοινωνία που ονομάζεται κοινωνικός διάλογος.

Τα μέτρα είναι οδυνηρά για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά.  Αντανακλούν τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και πολιτική και είναι ανάλογα με τις πολιτικές που επέβαλε η Τρόικα, σε όλες τις άλλες χώρες που αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό, πολιτικές με τις οποίες το φοιτητικό κίνημα μας, πάντα διαφωνούσε και αμφισβητούσε.

Θεωρούμε  ότι το Μνημόνιο Αναστασιάδη-Τρόικα επέφερε τραγικές επιπτώσεις για το λαό μας. Μέσα από τη συμφωνία σκοτώνεται η προοπτική και η ελπίδα για το Κυπριακό κράτος αλλά και συνολικότερα το λαό μας. Διαπιστώνουμε ότι η πολιτική και η φιλοσοφία των μνημονίων και της λιτότητας αποκόπτει ή καταργεί κοινωνικές δαπάνες, επιβάλλει δυσβάστακτους φόρους για τα κυπριακά νοικοκυριά και κουτσουρεύει το κοινωνικό κράτος. Έξοδος από το Μνημόνιο δε σημαίνει και τερματισμό των μνημονικών πολιτικών της λιτότητας. Επιμένει στη συνέχιση της ίδιας σκληρής  οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο τότε Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι και να μην μας είχαν επιβάλει αυτούς τους καταστροφικούς όρους με το Μνημόνιο, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα τους είχε εφαρμόσει έτσι κι αλλιώς. Τρανό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας οι ιδιωτικοποιήσεις.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, οργανισμών κοινής ωφέλειας που προσέφεραν πολλά στο κράτος αλλά και στην κοινωνία συνολικότερα. Η αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης όσον αφορά τους Ημικρατικούς Οργανισμούς δεν εξηγείται παρά μόνο μέσα από την γνωστή ιδεολογική ταύτιση των κυβερνώντων με τις καταστροφικές επιλογές της Τρόικας για λιτότητα, απορρύθμιση και ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα για μεταφορά των βαρών που προκάλεσε η τραπεζική κρίση στους ώμους της χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν προσφέρει πάρα πολλά τόσο στο κράτος όσο και στον Κύπριο πολίτη, αφού αποφέρουν εκατομμύρια έσοδα στα κρατικά ταμεία. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των οργανισμών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών, καθώς και σε μειώσεις μισθών ή ακόμα και απολύσεις εργαζομένων.

Άλλωστε υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα ανά το παγκόσμιο που αποδεικνύουν την κερδοσκοπία των ιδιωτών σε βάρος του καταναλωτή, όπως στις Η.Π.Α. όπου η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 200% σε ώρες αιχμής, αμέσως μετά την ιδιωτικοποίησή του. Σύμφωνα με έκθεση του ΕΤΕΚ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ασφαλείας σε περίπτωση απώλειας κρίσιμων σημείων δικτύου όπως διεθνή τηλεφωνικά κέντρα, κέντρα κινητής τηλεφωνίας, επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί, σταθμοί διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων, πύργοι ελέγχου αεροδρομίων, κλπ. Επισημαίνεται επίσης ότι τα συμφέροντα των ιδιωτών που θα αναλάβουν τη Cyta, Αρχή Λιμένων και την ΑΗΚ δεν ευθυγραμμίζονται κατ’ ανάγκη με την εθνική ασφάλεια του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ότι στα πλαίσια σύναψης στρατηγικών συμφωνιών για προμήθεια εξοπλισμού ή υπηρεσιών, οι νέοι ιδιοκτήτες των ημικρατικών οργανισμών είναι πιθανόν να επιδιώξουν συνεργασίες με εταιρείες που πρόσκεινται σε εχθρικές χώρες.

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών Cyta, Αρχή Λιμένων και ΑΗΚ θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων ζωτικών υπηρεσιών του κράτους. Μάλιστα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων προωθήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες, αφού οι πληροφορίες που διαβιβάζονταν στη Βουλή ήταν επιλεκτικές και πάντα προς το τέλος της διαδικασίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ τη Βουλή για το συνολικό κόστος των μελετών και των συμβούλων που προσλήφθηκαν για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η υπερψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις θα οδηγήσει αναπόφευκτα οικογένειες στο να χάσουν την πρώτη κατοικία τους. Η Διαπίστωση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε ταμεία γύπες να εξαγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με στόχο να εισπράξουν όσο το δυνατό περισσότερο κέρδος. Ήδη, από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το νομοσχέδιο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και άστεγοι στη χώρα μας επίσης, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει πάρα πολλά κενά και δεν προστατεύει σε καμία περίπτωση τις προαναφερθείσες ομάδες. Έτσι αποτελεί ένα σχέδιο που χρήζει αναθεώρησης, ακριβώς για να καλύψει τους συνανθρώπους μας που απειλούνται να χάσουν την πρώτη τους κατοικία. Εκτός αυτού, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ευνοεί πρώτα τις τράπεζες και μετά τους ενδιαφερόμενους που εμπίπτουν στα κριτήρια, αφού το σχέδιο αφήνει το ελεύθερο στις τράπεζες να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν. Επιπλέον, η κυβέρνηση Αναστασιάδη για να επισπεύσει τη διαδικασία των εκποιήσεων, προχώρησε και στις ηλεκτρονικές εκποιήσεις φέρνοντας την κοινωνία σε περαιτέρω δυσμενή θέση ούτως ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού  εφάρμοσε μια πολύ κακή και ζημιογόνα για τους πολίτες συμφωνία όσο αφορά το θέμα του Συνεργατισμού. Με τις μεθοδεύσεις της η κυβέρνηση έχει χαρίσει το Συνεργατισμό στην Ελληνική Τράπεζα και έχει φορτώσει ένα τεράστιο οικονομικό βάρος στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών. Μια συμφωνία που στερείται κάθε οικονομικής λογικής, αφού πέραν των €5 δις που είχαν δοθεί στο Συνεργατισμό, το Κράτος παρέχει εγγυήσεις €2,6 δις στην Ελληνική Τράπεζα για εξασφάλιση ζημιών, ενώ ομόλογα ύψους €3 δις τα οποία θα εξοφλούνταν σε δεκαπέντε χρόνια τώρα θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρία χρόνια, με ετεροβαρή δανεισμό από τις αγορές. Οι κυβερνώντες διέλυσαν τον Συνεργατισμό, κοινωνικοποίησαν τις ζημιές, ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και τώρα θέλουν, χωρίς την ελάχιστη κατοχύρωση της οικογενειακής και μικρής επαγγελματικής στέγης, να επιταχύνουν και να διευκολύνουν τις εκποιήσεις.

Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τον κυπριακό λαό. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μπορεί να ήθελε να εφαρμόσει πολυασφαλιστικό σύστημα, αλλά με την πίεση των υπόλοιπων κομμάτων και του λαού ευτυχώς εφάρμοσε μονοασφαλιστικό. Κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓΕΣΥ μόνο θετικά είναι τα αποτελέσματα στην κοινωνία, αφού τόσο οι ασθενείς όσο και μεγάλη μερίδα πλέον των γιατρών το έχουν αγκαλιάσει. Επιβάλλεται όμως περισσότερη στήριξη του ΓΕΣΥ και ιδιαίτερα των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία καταρρέουν. Αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει να στηρίξει το ΓΕΣΥ και τον τομέα της υγείας περαιτέρω, τότε θέτει σε κίνδυνο όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Γνωρίζουμε πως η Κυβέρνηση θέλει την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, αλλά κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για το ΓΕΣΥ και θα επιφέρει νέα προβλήματα. Τέλος, ελπίζουμε πως το συντομότερο θα υπάρξει συμφωνία με ακόμα περισσότερους γιατρούς και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ.

Το νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου, αλλά ούτε και στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών στο σήμερα. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, η οποία θα επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη, στην ουσία πρόκειται για μετονομασία του Δημοσίου Βοηθήματος σε ΕΕΕ με αρνητικό πισωγύρισμα. Η απόλυτη  υποταγή των Κυβερνώντων στα τροϊκανά κελεύσματα για περιορισμό  του Κοινωνικού Κράτους μέσα από μια νέα δήθεν στρατηγική κοινωνικής πολιτικής, που κύριο χαρακτηριστικό της, είναι οι περικοπές, δε μπορεί παρά να είναι το εύκολο άλλοθι. Οι μειώσεις  στις παροχές  και ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους είναι ιδεολογικό- πολιτική θέση και δεν είναι λίγες οι φόρες που κάποιοι προσπάθησαν να την  υλοποιήσουν μέσω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους. Με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και αφαιρώντας και αυτή τη μικρή βοήθεια από χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ έδειξε και πάλι το νεοφιλελεύθερο και απάνθρωπο πρόσωπό της. Από ην πρώτη χρονιά το Δημόσιο Βοήθημα μειώνεται κατά €50εκ, το Επίδομα Τέκνου κατά €7,4εκ, η Χορηγία στους Συνταξιούχους (συμπληρωματικές συντάξεις) μειώνεται κατά €17εκ, η Κοινωνική Σύνταξη κουρεύεται κατά €10εκ, ενώ οι Έκτακτες Χορηγίες κατά €15,8εκ. Και όλες αυτές οι περικοπές μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης και αυξανόμενης ανεργίας, μηδενικής ανάπτυξης και με τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της κοινωνικής παρέμβασης του κράτους να αυξάνονται  συνεχώς.

Το διάταγμα φιλελευθεροποίησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποτελεί άλλο ένα αντιλαϊκό μέτρο το οποίο οδήγησε σε δυσμενείς συνέπειες για τον κυπριακό λαό. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους ενώ οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν και τις Κυριακές με αυξημένα ωράρια. Αυξάνονται επιπλέον οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης με εξευτελιστικούς μισθούς, οι οποίοι αντιμέτωποι με την ανεργία καταλήγουν να αποδέχονται εργασία με δυσβάστακτους για τους ίδιους όρους. Η προσπάθεια της πλειοψηφίας της βουλής να αντιμετωπίσει νομικά και αυτή την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται για ακόμα μια φορά με την αναπομπή του νόμου από τον ΠτΔ και την απόρριψη του νόμου από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα, την πολιτική κατεύθυνση των κυβερνώντων.

Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ήταν ακόμα ένα πλήγμα στην οικονομία της Κυπριακής κοινωνίας. Η κυβέρνηση είχε συνειδητά αποφασίσει το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και όλες οι ενέργειες της εξυπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό. Η απουσία άλλωστε πραγματικού στρατηγικού σχεδιασμού που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και όχι το ξεπούλημα των Κυπριακών Αερογραμμών καταδείκνυε την πρόθεση των κυβερνώντων. Η Βουλή η οποία στην πράξη ακύρωσε το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της εταιρείας που είχε ετοιμαστεί από την Air France, έχει επίσης, της δικές της ευθύνες για το που οδηγήθηκε η κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών. Με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών παρατηρείται αύξηση των αεροπορικών ναύλων. Επίσης κατά την περσινή χρονιά το ξαφνικό κλείσιμο των αερογραμμών της COBALT δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι τιμές των εισιτηρίων, όχι μόνο δεν σταθεροποιήθηκαν, όπως υπόσχονταν κυβερνητικοί αρμόδιοι, αλλά αντίθετα εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από την κυβέρνηση στοχεύει ξεκάθαρα στην επιβάρυνση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα στην ελάφρυνση των μεγαλοϊδιοκτητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τον ψηφισθέντα νόμο δεν εξαιρείται η φορολόγηση της πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα τη νύφη να πληρώνουν για ακόμα μια φορά τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τις εισπράξεις από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2014 αποτυπώνουν την τεράστια κοινωνική αδικία. Ενώ η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υπήρξε συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς το Κράτος μια ισχνή μερίδα μεγαλοϊδιοκτητών συνεχίζει να λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας και αρνείται να καταβάλει την οφειλόμενη προς το Κράτος φορολογία για την ακίνητη περιουσία.

Η Κύπρος, αν ακολουθήσει συνετή και αποφασιστική πολιτική αποκτά τη δυνατότητα να γυρίσει την πλάτη στις αδιέξοδες και στείρες πολιτικές της λιτότητας που κατά κόρον επέβαλε το διεθνές και ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο μοντέλο στις χώρες του νότου. Η Κύπρος μπορεί να απαντήσει με ανάπτυξη. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πράξη και να μη μείνουμε για άλλη μια φορά στα λόγια και τις διακηρύξεις πρέπει να εργαστούμε με αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα, ταχύτητα και προς τη σωστή κατεύθυνση. Κεντρικό στοιχείο του όλου σχεδιασμού είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης ΦΑ.

Δυστυχώς οι μεγάλες καθυστερήσεις που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην υλοποίηση του έργου θέτουν εν αμφιβόλω την υλοποίηση του. Το τερματικό προσφέρει στην Κύπρο σειρά από πλεονεκτήματα: Με τη δημιουργία αυτού του μεγαλεπήβολου έργου διαμορφώνουμε νέα πολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμμαχίες που μπορούμε να εδραιώσουμε  τόσο με άλλες χώρες της περιοχής, είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί η μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά Φυσικού Αερίου στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Το τερματικό σε αντίθεση με τους αγωγούς μας παρέχει την δυνατότητα να έχουμε επιλογές αγορών για προμήθεια Φυσικού Αερίου και να μην είμαστε δέσμιοι σε μια και μόνο αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται. Η προώθηση του Τερματικού διευκολύνει και την μεταφορά Φυσικού Αερίου για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής στο τόπο μας, μια προοπτική η οποία φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή για να έχουμε δραστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η δημιουργία του Τερματικού στην Κύπρο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο τόπο μας ενώ παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα και σε άλλες βιομηχανίες να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στην περιοχή. Είναι για αυτούς τους λόγους που εμμένουμε με ιδιαίτερη ένταση ότι οι διαδικασίες για την προώθηση του Τερματικού πρέπει άμεσα να προχωρήσουν με ταχύτητα και ευελιξία. Η απόφαση για τη δημιουργία του τερματικού πάρθηκε από τον Μάιο του 2012. Δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη αδικαιολόγητα και χωρίς τεκμηρίωση, ανάτρεψε αυτούς του σχεδιασμούς. Διέλυσε την ΚΡΕΤΥΚ αντικαθιστώντας την με μια νέα εταιρεία η οποία θα λειτουργεί μόνο ως ο εμπορικός βραχίονας του κράτους, αφαιρώντας της ουσιαστικά τη δυνατότητα να είναι ο πρωταγωνιστής στην διαχείριση στρατηγικών υποδομών. Αυτή η αδράνεια, η απραξία και οι ανατροπές στους σχεδιασμούς από την κυβέρνηση δίνουν χώρο σ’ όσους θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές για να προωθήσουν τα σχέδια τους. Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδιασμών, τόσο οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα εξόρυξης στο γειτονικό μας Ισραήλ όσο και οι εταιρείες που έχουν δικαιώματα στην δική μας ΑΟΖ θα κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Στην πραγματική οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη και έκανε την Κύπρο πρωταθλήτρια στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας. Το 2012, από τα €19,5 δις συνολικού εισοδήματος (Α.Ε.Π σε τρέχουσες τιμές) στην οικονομία τα €9,4 δις αφορούσαν μισθούς και κοινωνικές εισφορές, τα €7,5 δις ήταν λειτουργικό πλεόνασμα (κέρδη κυρίως και σε μικρότερο βαθμό έσοδα των αυτοεργοδοτούμενων) και τα €2,6 φορολογία στην παραγωγή.

Σήμερα αυτή η αναλογία έχει αλλάξει δραματικά. Το συνολικό εισόδημα μειώθηκε στα €18,1 δις ωστόσο η μείωση μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στους μισθούς. Οι μισθοί μειώθηκαν κατακόρυφα στα €8 δις ενώ τα συνολικά κέρδη παρέμειναν αναλλοίωτα στα €7,5 δις όπως και η φορολογία στα €2,55 δις.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί μια λογιστική προσέγγιση στην οικονομία αφού την ενδιαφέρει η αποκατάσταση των οικονομικών δεικτών και όχι η ποιοτική αναβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας. Το αναπτυξιακό όραμα της Κυβέρνησης συνεχίζει να έχει στο επίκεντρο του την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Στην πλευρά των δημοσίων εσόδων αν και η βελτίωση της οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των δημοσίων εσόδων εντούτοις η Κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει στην ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής που θα βελτίωση σημαντικά την ροή εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα έχει προχωρήσει σε αστόχευτες φορολογικές ελαφρύνσεις, που ωφελούν πολύ περισσότερο τα πλούσια εισοδηματικά στρώματα (π.χ. καθολική κατάργηση φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας) με αποτέλεσμα να επιδεινώνει την ήδη αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα στην Κύπρο.

Στην πλευρά των δαπανών παρά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά περιθώρια συνεχίζει να διατηρεί τις αναπτυξιακές δαπάνες και τις κοινωνικές παροχές καθηλωμένες.

Η  Κύπρος είναι η τελευταία χώρα σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας και το ⅓ του πληθυσμού βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από το καθορισμένο όριο φτώχειας.

Στην αγορά εργασίας με τις πολιτικές του αποφάσεις ο Ν. Αναστασιάδης έγινε ο δημιουργός της γενιάς των €500. Για πρώτη φορά αυτοί που μπαίνουν στην αγορά εργασίας έχουν λιγότερες προοπτικές από τους προκατόχους τους. Χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει ενώ χιλιάδες νέοι επιστήμονες που θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας

Ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει και σήμερα να περιορίζεται στη διαχείριση των  μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι βασικό πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας και υπαρκτός ο κίνδυνος εκποίησης πρώτης κατοικίας ενώ η παροχή νέων δανείων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, σε 15.6% υπολογίζεται η ανεργία στους νέους 15 – 24 ετών. Με ένα τέτοιο ποσοστό και ενοίκια που δεν ανταποκρίνονται στο πορτοφόλι ενός νέου ανθρώπου, τα περιθώρια για ένα καλύτερο αύριο είναι αρκετά στενά τα οποία τον οδηγούν στην απόφαση είτε να φύγει, είτε να υπομείνει τις πολιτικές που κατευθύνονται ενάντια στον εργαζόμενο, όπως η εργασία τις Κυριακές, τα αυξημένα ωράρια, οι εξευτελιστικοί μισθοί κλπ. Αυτές οι πρακτικές τροχοδρομούν το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες αυξάνουν το κέρδος τους.

Πιο πρόσφατο αποτελεί το φιάσκο των «χρυσών» διαβατηρίων που επέφερε τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου αφού αναδείχθηκε ο ανεπαρκής και ελλιπής έλεγχος που διενεργείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η χορήγηση διαβατηρίου σε Μαλαισιανό καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, ο οποίος πήρε το κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος επενδύσεων το 2015. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και άλλο τρανό παράδειγμα το οποίο επιδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι πολιτογραφήσεις το οποίο αφορά, την παραχώρηση διαβατηρίων σε άτομα του στενού οικογενειακού και πολιτικού κύκλου του πρωθυπουργού δικτάτορα της Καμπότζης. Κληθείς να απαντήσει ο ΠτΔ αρκέστηκε να αναφέρει ότι « έγιναν λάθη, ωστόσο το σχέδιο έχει συμβάλει στην ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας » λέγοντας μας δηλαδή ότι δεν υπάρχει λόγος να ενοχλούμαστε που η παραχώρηση διαβατηρίων γίνεται κατά το δοκούν εφόσον αυτή προσθέτει χρήματα στο κρατικό ταμείο.

Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα:

Η ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται την εφαρμογή της πολιτικής σκληρής λιτότητας και με όλες τις δυνάμεις της σε συνεργασία με το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τους μαζικούς φορείς θα συνεχίσει τον αγώνα για υπεράσπιση των κατακτήσεων  των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, των συνταξιούχων  και της αξιοπρέπειας μας, επιδιώκοντας μέτρα που θα τα χαρακτηρίζει η κοινωνική ισορροπία και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για επάνοδο σε πορεία ανάπτυξης. Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας έπαιξαν τα τεράστια λάθη των Κυπριακών Τραπεζών και των διευθυντικών τους στελεχών. Η αγορά των ελληνικών ομολόγων κόστισε στις τράπεζες και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία, περίπου 4.5 δις ευρώ. Η κυπριοποίηση της Μαρφίν Εγνατίας εγκρίθηκε από τον κ. Ορφανίδη. Η προβληματική εξαγορά ξένων τραπεζών, όπως αυτή της Uniastrum, από κυπριακές τράπεζες, ήταν ευθύνη του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κύριου Ορφανίδη. Οι επενδύσεις και η χορήγηση δανείων δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά παράβαση κάθε κανόνα συνετής τραπεζικής πρακτικής είναι επίσης ευθύνη του Διοικητή. Βέβαια δεν ήταν μόνο η ελλιπής και ανεπαρκής εποπτεία που ασκήθηκε από τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ορφανίδη. Ήταν και το ίδιο το τραπεζικό μοντέλο της Κύπρου, που όπως οικοδομήθηκε με αποφάσεις των διοικήσεων των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών, είχε ξύλινα πόδια. Επεκτάθηκε σε αγορές που δε μπορούσε να ανταποκριθεί. Επέλεξε να επενδύσει σε προϊόντα και τακτικές απόδοσης γρήγορου κέρδους, που στο τέλος παρέσυραν την οικονομία στην καταστροφή. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι έχει συγκεντρωθεί παροχή δανεισμού €6 δις σε 20 πρόσωπα.

Καταδικάζουμε την πώληση των Κυπριακών υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς εν μία νυχτί κατά την διάρκεια των δύο Eurogroup.  Μια απόφαση εξευτελιστική και με καθαρή πολιτική και οικονομική σκοπιμότητα, αφού τα υποκαταστήματα πωλήθηκαν σε πολύ πιο χαμηλή τιμή από την αξία τους.

Ξεκαθαρίζουμε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και αφορούν τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων, τις εργασιακές σχέσεις δεν υιοθετούνται. Επιπρόσθετα εναντιωνόμαστε συνολικότερη μείωση των κοινωνικών παροχών ύψους που αφορούν κοινωνικές δαπάνες, δαπάνες για την υγεία την παιδεία και τον πολιτισμό αλλά και στo κούρεμα που έγινε στα κονδύλια για την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα διαφωνούμε με την αποκοπή περίπου 22 εκατομμυρίων από το κονδύλι για την Κρατική Φοιτητική Χορηγία, αλλά και το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε το οποίο καταργεί το κατά’ κεφαλήν εισόδημα για το φοιτητικό πακέτο και μειώνει τα περιουσιακά όρια στα 1,2 εκ με τιμές του 2013, χωρίς καμία τεκμηρίωση και παρουσίαση στοιχείων. Επιπλέον εναντιωνόμαστε στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και καλούμε να τερματιστεί άμεσα κάθε προσπάθεια για περαιτέρω αύξηση του ορίου και της διασύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Δεν μπορεί η Παιδεία να εντάσσεται στη γενικότερη κοινωνική πολιτική του κράτους, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει η πολιτεία να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.

Αναζήτηση διεξόδου από τη Λιτότητα:

 • Θα αγωνιστούμε για να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά και στον τόπο γενικότερα. Αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να τελεσφορήσει μέσα από τον αδιέξοδο δρόμο του μνημονίου. Ακόμα και η εμπειρία από άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε το μνημόνιο με την Τρόικα λέει ότι είναι ενδεικτική για τα αποτελέσματα των Μνημονίων: Παρατηρείται σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου των χωρών, οδηγούνται σε ύφεση που συνοδεύονται με συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα των εργαζομένων. Επιπρόσθετα καταγράφεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα που επιφέρει νέα πιο επαχθή μέτρα. Οι Λαοί βιώνουν δραματικές κοινωνικές συνέπειες, με αποκορύφωμα την κοινωνική αποσάθρωση ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανεργίας.

 • Η ίδια η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι έχουμε εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο που το μόνο που προσφέρει είναι φτώχια, πείνα και δυστυχία στον Κυπριακό λαό. Οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις που επιβάλλει της κυβέρνησης Αναστασιάδη δεν παρέχουν καμία διέξοδο στην Κύπρο. Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν καταστήσει φανερό ότι οι στοχεύσεις σε βάρος της Κύπρου είναι πρωτίστως πολιτικές και εκτείνονται μέχρι τη διαχείριση του φυσικού αερίου και το Κυπριακού. Αναλύοντας τις προοπτικές από την εφαρμογή του Μνημονίου εκτιμούμε ότι στην πορεία και καθώς γίνεται κάθε φορά νέα αξιολόγηση απαιτείται η λήψη πιο επαχθών μέτρων από τα προηγούμενα. Την ίδια ώρα όλα αυτά τα μέτρα δε γεννούν κάτι το νέο αντίθετα η ύφεση βαθαίνει με τραγικές επιπτώσεις για τον απλό άνθρωπο.

 • Εφαρμόζοντας το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός πρέπει να προσαρμόζεται πλήρως στο πλαίσιο λιτότητας που περιλαμβάνει δεσμεύσεις για πλεονάσματα. Όταν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, τότε και μόνο τότε, ο Προϋπολογισμός συζητείται στη Βουλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για σαφή περιορισμό της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

 • Είναι σαφές ότι εδώ που έχει φτάσει η οικονομία μας δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις οι οποίες θα δίνουν στην οικονομία και την κοινωνία προοπτική, θα παρέχουν ευελιξία χειρισμών στην οικονομική πολιτική, θα δημιουργούν δυνατότητες ανάπτυξης, παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

 

 

Στόχοι – Προτεραιότητες:

Έχοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τη συνομολόγηση συμφωνίας με την Τρόικα, η ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης θεωρεί ως θέματα άμεσης προτεραιότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα τα εξής:

 • Ζητούμε να υπάρξει πραγματική κάθαρση σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας, ζητούμε αντικειμενική έρευνα επί του θέματος, χωρίς παρεμβάσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα.  Παράλληλα ζητούμε παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κυπριακή Οικονομία.
 • Να σταματήσουν οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, για να μην μείνει κανένας συνάνθρωπος μας άστεγος. Επίσης το σχέδιο ΕΣΤΙΑ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού και όχι των τραπεζών.
 • Συνέχιση του κοινού μετώπου με το Συνδικαλιστικό κίνημα έτσι όπως οικοδομείται το τελευταίο διάστημα, για τη δημιουργία ισχυρών αναχωμάτων αντίστασης κατά των αυξανόμενων προσπαθειών μείωσης μισθών και κουτσουρέματος δικαιωμάτων και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων.
 • Να σταματήσει το κουτσούρεμα όλων των κοινωνικών παροχών και να επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012.
 • Να τερματιστεί η όποια προσπάθεια επέκτασης των ορίων συνταξιοδότησης σε όλους τους τομείς και παράλληλα διεκδικούμε την μείωση τους
 • Διεκδίκηση αναπτυξιακής πολιτικής με άμεση συμμετοχή των τραπεζών μέσω της μείωσης των επιτοκίων, επιμήκυνση και άλλες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων.
 • Αποτελεσματική συμμετοχή στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου στις αποφάσεις που θα έχουν να κάμουν με τον τρόπο εφαρμογής σημείων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν τους εργαζομένους.
 • Μέτρα για στήριξη της απασχόλησης και απάμβλυνση της ανεργίας. Χωρίς ημίμετρα, με σοβαρή στρατηγική και σχεδιασμό που να ανοίγει προοπτική σε πραγματικές θέσεις εργασίας.
 • Αποτελεσματικότερη νομοθετική παρέμβαση από πλευράς της πολιτείας για διασφάλιση ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και καταπολέμηση του φαινομένου της υπόσκαψης των συλλογικών συμβάσεων μέσα από τη χρησιμοποίηση με ανήθικο και αθέμιτο τρόπο, διαθέσιμης φτηνής εργατικής δύναμης.  Ιδιαίτερα επαναλαμβάνουμε το αίτημα για εισαγωγή νομοθεσίας που να δίνει δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας, να επεκτείνει και να καθιστά υποχρεωτική την ισχύ συλλογικών συμβάσεων, όταν και εφόσον διαπιστώνεται ότι δημιουργείται απορρύθμιση της εργασίας και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.
 • Να τερματιστεί η όποια προσπάθεια μείωσης του κατώτατου μισθού ή αποκοπής του 13ου μισθού
 • Να σταματήσει άμεσα η μείωση στις συντάξεις να επανέλθουν στα προ μνημονίου επίπεδα.
 • Να επέλθει διαφάνεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι αποδειχτεί ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος και παραβίασης του ασυμβίβαστου.
 • Να σταματήσουν οι ενέργειες για ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών. Να ξεκινήσει άμεσα σοβαρός κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων για εξεύρεση του €1,4 δις που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο. Να εισακουσθούν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των εργαζομένων των Ημικρατικών Οργανισμών.
 • Να προωθηθεί περαιτέρω και να στηριχθεί το ιδρυθέν ταμείο υδρογονανθράκων, μέσα από το οποίο τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο θα βοηθήσουν την κοινωνία την ίδια αφού θα διατίθενται για τη στήριξη της βιομηχανίας και των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών, για την ενίσχυση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και στις επενδύσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Την ίδια στιγμή να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου.