Αρχικά μέσω και αυτής της ευκαιρίας θα θέλαμε να στείλουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους  τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και να τους ευχηθούμε όσο πιο δημιουργικές και παραγωγικές σπουδές κόντρα στους δύσκολους καιρούς της εποχής μας.

Την περίοδο αυτή εκατοντάδες οικογένειες αναζητούν σπίτι για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Η αναζήτηση αυτή έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» σχεδόν σε όλες τις οικογένειες λόγω της όξυνσης του προβλήματος της στέγασης και την αλματώδους αδικαιολόγητης αύξησης των ενοικίων.

 

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα των νόμων της «αγοράς». Είναι το αποτέλεσμα της ισορροπίας της προσφοράς με της ζήτησης, όπου οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και μεγάλων μεσιτικών γραφείων σκοπό έχουν την μεγιστοποίηση του κέρδους τους εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των φοιτητών για στέγαση στο χώρο σπουδών τους. Δεν υπολογίζουν καθόλου το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών προέρχεται από οικογένειες μικρομεσαίου εισοδήματος, οικογένειες με γονείς ανέργους, οικογένειες που σπουδάζουν και άλλα παιδιά, οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα!

 

Όλα αυτά επιδεινώνονται με τη διαχρονική και αδιάφορη στάση των Ελληνικών Κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου ξεζουμίζουν στους φόρους τους φοιτητές μέσω των λεγόμενων Δημοτικών Χρεώσεων ή άλλων τελών που επιβάλλονται στους λογαριασμούς μέσω της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν κανένα μέτρο για την ανακούφιση των οικογενειών των φοιτητών ούτε λαμβάνουν κάποια μέτρα για τη μείωση των τιμών των ενοικίων.

Παράλληλα παρατηρήθηκε και η περαιτέρω εκμετάλλευση των μεσιτικών γραφείων ζητώντας υπέρογκα ποσά ως αμοιβή (παράνομα) ή την καταβολή πέντε ευρώ για την επίδειξη του σπιτιού.

 

Όλα τα πιο πάνω προκύπτουν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται σε Κύπρο, Ελλάδα και ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για το μέλλον της νέας γενιάς, και ουδείς από τους κυβερνώντας ενδιαφέρεται αν οι φοιτητές μπορούν ή όχι να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Οι «υποτιθέμενες δωρεάν σπουδές» καταντούν ως το καλύτερο ανέκδοτο αλλά και ως ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας.

 

Απαιτούμε:

  1. Το συνολικό κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας (φοιτητικής χορηγίας και φοιτητικού πακέτου) να επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, δηλαδή να επιστραφούν τα 19 εκατομμύρια που αποκόπηκαν συνολικά όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012 και τα κριτήρια της φοιτητικής μέριμνας όπου οι δικαιούχοι ήταν αισθητά περισσότεροι.
  2. Την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών φοιτητών. Παράλληλα να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Κύπριοι Φοιτητές, στις αιτήσεις τους για το στεγαστικό επίδομα.
  3. Παραχώρηση του 8% των φοιτητικών εστιών στους Κύπριους Φοιτητές που σπουδάσουν στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να γίνει σε βάρος των Ελλαδιτών συμφοιτητών μας.
  4. Την άμεση ένταξη όλων των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
  5. Κατάργηση των Δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
  6. Να ανεγερθούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών, υπό την ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και ενοίκια.
  7. Πιο έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση για τις μεταγραφές Κυπρίων φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
  8. Άμεση επέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Τοπικών Αρχών, με μέτρα για μείωση των ενοικίων.
  9. Άμεση επέμβαση του κράτους, για την αντιμετώπιση, της περαιτέρω και παράνομης εκμετάλλευσης που τυγχάνουν οι φοιτητές από τα μεσιτικά γραφεία. Καταγγελία όλων των μεσιτικών που παρανομούν.

 

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να εμποδίσει ούτε μισό φοιτητή από το να σπουδάσει (είτε να σταματήσει τις σπουδές του) και λαμβάνουμε ήδη τα απαραίτητα μέτρα.

Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλους τους φοιτητικούς συλλόγους που κινούνται αγωνιστικά προς την πραγματική επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα προβούμε και σε περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεννόηση και με το οργανωμένο Ελληνικό φοιτητικό κίνημα, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

 

Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!


Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ!