Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μέχρι τα τέλη του 2017 υπήρχαν 68,5 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 16,2 εκατομμύρια για πρώτη φορά, ενώ πάνω από τους μισούς είναι παιδιά.

Τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα που υπάρχουν ανά το παγκόσμιο, κι άλλα τόσα που είναι στα πρόθυρα να ανοίξουν είναι ο λόγος που ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και οι θάλασσες της Μεσογείου έχουν ξεχειλίσει από πτώματα. Ενώ κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα, η ¨ουδέτερη στάση¨ τους ανοίγει τον δρόμων στην προσφυγιά ακόμα περισσότερων ανθρώπων.

Ως Κύπριοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει προσφυγιά. Βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων, καθώς τα συρματοπλέγματα μοιράζουν ακόμα την πατρίδα μας. Οι οικογένειες μας ξέρουν τι σημαίνει ξεριζωμός, έμαθαν τι σημαίνει τσαντίρι. Είναι αδιανόητο μετά από τόσα χρόνια η Κυπριακή Κυβέρνηση να μην έχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πρόσφυγες που ζητούν την βοήθειά μας.

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης, θα στεκόμαστε εναντίον σε ότι χειρότερο γεννά το σάπιο σύστημα το οποίο ζούμε. Θα στεκόμαστε πολέμιοι στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια μέχρι ώστε η 20ηΙουνίου να σταματήσει να είναι η παγκόσμια μέρα προσφύγων, μέχρι ώστε να μην υπάρχουν πια πρόσφυγες.

Εμείς, που μας τα πήραν όλα,
Εμείς που δεν έχουμε τίποτα να φυλάξουμε
Εμείς θα φυλάξουμε την αγάπη μας
Γ. Ρίτσος

 

Γραφείο Τύπου
Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης