Η Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους τους φοιτητές που στήριξαν την Προοδευτική στη Γενική Συνέλευση. Με τη στήριξη στην Προοδευτική οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα προς ποια κατεύθυνση θέλουν να δρα ο ιστορικός σύλλογος της Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Κατά τη διαδικασία έγκρισης ψηφισμάτων από τη Γενική Συνέλευση, εγκρίθηκαν όλα τα ψηφίσματα της Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτικής Θεσσαλονίκης.

Μετά τις περσινές εκλογές-παρωδία κρίναμε σκόπιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να τηρήσουμε αποχή από τη δράση του συλλόγου και ιδιαίτερα από τη συμμετοχή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην Α’ Γενική Συνέλευση. Η στάση αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αναγκαία στάση αξιοπρέπειας, την οφείλαμε άλλωστε σε όλους τους συμφοιτητές μας, ιδιαίτερα σε αυτούς που τους στερήθηκε το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του 2017.

Για τη Β’ Γενική Συνέλευση κρίναμε σκόπιμο και ορθότερο όπως κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε πρώτα να πραγματοποιηθεί και κατά δεύτερον να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, χωρίς αχρείαστες εντάσεις και χωρίς να απαγορευτεί το δικαίωμα σε κανένα συμφοιτητή μας από το να συμμετέχει. Όσοι έχουν ζήσει Γενικές Συνελεύσεις της Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ήταν η μοναδική Γενική Συνέλευση, εδώ και χρόνια, όπου οι εγγραφές μελών γίνονταν κανονικά, χωρίς ΚΑΜΙΑ ένσταση.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης στήριξε στην αρχή της συνέλευσης την πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Η πρόταση είναι δεσμευτική προς την Εφορευτική Επιτροπή και είναι σαφώς ανώτερη και δημοκρατικότερη από το θέατρο του παραλόγου που ίσχυε μέχρι πέρσι. Με τη διαδικασία που έχει εγκριθεί όσοι φοιτητές έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους των Προεδρικών Εκλογών του 2018 θα ψηφίζουν με πάσο και ταυτότητα, ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν με πάσο, ταυτότητα και τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα γραμματείας των πανεπιστημίων.

Δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε τη στάση της ΠΕΟΦ που αντί να παραμείνει στη Γενική Συνέλευση να τοποθετηθεί και να καταθέσει προτάσεις, επέλεξε να κάνει το δικό της «show» και να αποχωρήσει. Δυστυχώς γι’ αυτούς οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης έχουν αποφασίσει όπως οι εκλογές γίνουν χωρίς ενστάσεις και χωρίς να απαγορευτεί σε κανένα το δικαίωμα ψήφου. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟΦ υπό το βήμα της συνέλευσης ωρυόταν ότι δεν ρωτήθηκε η ΠΕΟΦ για τις διαδικασίες, ούτε συναντήθηκε κάποιος μαζί τους για να προτείνει καταστατικές αλλαγές. Αν έμεναν στην αίθουσα θα ενημερωνόταν πλήρως για τις αλλαγές που δρομολογούνται. Φαίνεται όμως πως είχαν εκ των προτέρων αποφασίσει να μπλοκάρουν κάθε διαδικασία εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Να ξέρουν πως ότι και να κάνουν η Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης με μπροστάρη την Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης θα επιστρέψει σε δρόμο δημοκρατίας και διεκδίκησης.

Τέλος, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας πως έστω και τώρα, ο εκπρόσωπος της Πρωτοπορίας παραδέχθηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ότι το καταστατικό της Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης πρέπει να αλλάξει. Εμείς, ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική τονίζουμε ότι θα κάνουμε το παν προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε να πράξουν το ίδιο.

Για μας οι εκλογές δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, έχουμε όμως όραμα, πλάνο και στόχους για το σύλλογο. Θέλουμε μια Ε.Φ.Ε.Κ. δραστήρια και διεκδικητική, μια Ε.Φ.Ε.Κ. με πολύπλευρη συνδικαλιστική, φοιτητική, πολιτική, αθλητική και πολιτιστική δράση. Ζητούμε από τους συμφοιτητές μας, την ερχόμενη βδομάδα να στηρίξουν μαζικά την Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης για να κάνουμε τα λόγια πράξεις. Για να οδηγήσουμε την Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης εκεί που πρέπει να βρίσκεται, στο δρόμο της δημοκρατίας και του αγώνα.

 

“Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται.”
Μπέρτολτ Μπρεχτ