Δευτέρα 4/4/1949, οι υπουργοί εξωτερικών των  ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανίας , Γαλλίας ,Ιταλίας , Βελγίου , Καναδά ,Δανίας ,Ισλανδίας, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας ,Ολλανδίας και Πορτογαλίας υπέγραφαν το σύμφωνο Βόρειου Ατλαντικού και ίδρυαν τον οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου γνωστό ως NΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα του Ψυχρού Πολέμου που άρχισε σχεδόν μετά τη λήξη του Β Π.Π. Ο Ουν.Τσωρτσιλ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα  λέγοντας ότι «Από το Στεττινο στη Βαλτική μέχρι τη Τεργέστη στην Αδριατική ένα  σιδηρούν παραπέτασμα έχει απλωθεί κατά μήκος της ηπείρου. Από το τότε μια σειρά από συνθήκες έλαβαν χωρά ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά Κράτη και τις ΗΠΑ ενισχύοντας έτσι μια στρατιοτικοπολιτικη συμμαχία κυρίως Αγγλοαμερικανική («η στενή συμμαχία αγγλόφωνων λαών, η οργανωμένη αεροπορική και ναυτική συνεργασία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας αποτελούν τη μόνη οδό των ελευθεριών μας») όπου δήθεν πρώτιστο μέλημα ήταν η ασφάλεια των κρατών όμως στην πραγματικότητα αυτό που τους ένωνε ήταν η «απειλή» του διεθνές επαναστατικού κινήματος και της ΕΣΣΔ.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα αφήναν την ΕΣΣΔ να είναι ένας απλός θεατής. Αρχικά με μια «Ρηματική Διακοίνωση» διαμαρτυρίας επισήμανε ότι το Ατλαντικό Σύμφωνο έχει ένα καθαρό επιθετικό χαρακτήρα όπου στρέφεται εναντίον του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει τις συμφωνίες που είχαν συνάψει οι χώρες της αντιχολερικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου . Η Σοβιετική Ένωση μέσα από τη διακοίνωση επισήμανε ότι ο αποκλεισμός της από το βορειοατλαντικό σύμφωνο αποδεικνύει και τον αντισοβιετικό χαρακτήρα του.

Αξιοσημείωτες  είναι επίσης  οι δηλώσεις του Γάλλου πρόεδρου Σαρλ Ντε Γκωλ όταν στις 21/2/1966 θα ανακοίνωνε την αποχώρηση της Γαλλίας από την το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και θα έλεγε τα εξής: «Τίποτα δεν μπορεί να συντηρήσει αμετάβλητη μια συνθήκη που δεν ανταποκρίνεται στις επικρατούσες συνθήκες…Αλλιώς, τέτοιες συνθήκες, απογυμνωμένες από κάθε ουσία, δεν θα είναι, όταν έρθει η ώρα να εφαρμοστούν, τίποτα παραπάνω από χαρτιά για τα αρχεία… Οι δυτικές χώρες δεν απειλούνται σήμερα από τις ανατολικές, όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οργανώθηκε μια Ευρώπη – αμερικανικό προτεκτοράτο κάτω από τον μανδύα του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, οι συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ -προχτές στην Κορέα, χτες στην Κούβα, αύριο στο Βιετνάμ- χάρη στην περίφημη αρχή της κλιμάκωσης, κινδυνεύουν να πάρουν διαστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε γενική σύγκρουση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γαλλία, της οποίας η Νατοϊκή στρατηγική συμπίπτει αναγκαστικά με εκείνη των ΗΠΑ, θα εμπλεκόταν σε μια σύγκρουση την οποία η ίδια δεν θα είχε επιδιώξει… Πάνω απ’ όλα, η απόφαση της Γαλλίας να είναι υπεύθυνη για το πεπρωμένο της είναι ασυμβίβαστη με έναν αμυντικό οργανισμό στον οποίο η χώρα έχει θέση υποτακτικού»   Και κάπου εδώ γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα αν όπως λέει ο Γάλλος Πρόεδρος δεν απειλούνταν οι Δυτικές χώρες από τις Ανατολικές τότε ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ και  γιατί το ΝΑΤΟ συνεχίζει να υπάρχει 25 χρόνια από την πτώση της Σοβιετικής ένωσης και την διάλυση του Σύμφωνου της Βαρσοβίας;;

Μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ήδη από το 1992, το ΝΑΤΟ υιοθέτησε το νέο δόγμα, που δίνει τη δυνατότητα επέμβασης σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο όνομα νέων κινδύνων, όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία, η προστασία ροής φυσικών πόρων, κλπ. Το ΝΑΤΟ μπήκε σε μια πορεία μετεξέλιξης διευρύνοντας τα όριά του σε όλο τον πλανήτη, αναπροσαρμόζοντας το δόγμα του, ώστε να καλύπτεται ο ρόλος του ως παγκόσμιου χωροφύλακα και στήνοντας νέες απειλές, ώστε να δικαιολογεί αυτόν το ρόλο.

Στα πλαίσια αυτού του νέου δόγματος εντάχθηκαν ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, ο πόλεμος στη Βοσνία, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 καθώς και η απόσχιση του Κοσσόβου από τη Σερβία. Επίσης, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ απέδειξαν ότι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας καθώς και άλλων ανύπαρκτων απειλών οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους εις βάρος των λαών του κόσμου. Η προσπάθεια εφαρμογής του νέου δόγματος συντελέστηκε με την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη αλλά και με την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων από την Λατινική Αμερική μέχρι και την Νότιο Κορέα.

 

Το ΝΑΤΟ ποτέ δεν ήταν ένας οργανισμός που είχε σκοπό την παγκόσμια ειρήνη, αντίθετα είναι ένας οργανισμό ο όποιος εξυπηρετεί εις το έπακρον τα συμφέροντα των Ιμπεριαλιστικών χώρων. Είναι ένας οργανισμός που από την μαύρη εκείνη μέρα ίδρυσης του το μόνο που έχει προσφέρει  στους λαούς του κόσμου είναι  πραξιπηματα,πολεμους και προσφυγιά. Είναι καιρός λοιπόν οι λαοί να αξιολογήσουν ποια ιδανικά τους συμφέρουν, είναι καιρός οι λαοί να αντιταχτούν με σθενος και αποφασιστικότητα στον Ιμπεριαλιστικό μηχανισμό των μονοπωλίων που σπέρνει το θάνατο και  το πόνο. Είναι καιρός οι λαοί του κοσμου να ενωθούν και να παλέψουν για την Παγκόσμια Ειρήνη, για ένα κόσμο χωρίς πολέμους και προσφυγιά.

Συνοπτική καταγραφή άμεσων ή έμμεσων επεμβάσεων του ΝΑΤΟ

1950, Κορέα

Αμερικανική απόβαση στην Κορέα.

1951, Αίγυπτος

Βρετανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν αιγυπτιακές πόλεις.

1952, Τυνησία, Μαρόκο

Αρχίζει η τετραετής «εκπολιτιστική» δράση των Γάλλων «Λεγεωνάριων της τιμής» στην Τυνησία και στο Μαρόκο.

1953, Ιράν

Με την επίβλεψη της CIA εκδηλώνεται πραξικόπημα στο Ιράν. Η «ανεπιθύμητη» κυβέρνηση Μοσαντέκ ανατρέπεται και τη θέση του παίρνει ο διορισμένος από την CIA Σάχης που αναλαμβάνει την αποστολή της βιολογικής εξαφάνισης των κομμουνιστών.

1954, Γουατεμάλα

Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Η νόμιμη δημοκρατική κυβέρνηση Αρμπένσα ανατρέπεται βίαια και εγκαθιδρύεται καθεστώς φασιστικής δικτατορίας.

1956, Αίγυπτος

Άγγλο-γαλλικά αεροπλάνα αρχίζουν το βομβαρδισμό της Αιγύπτου.

1958, Λίβανος

Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στο Λίβανο. Καταλαμβάνουν τη Βηρυτό, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους κυριότερους συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας.

1958, Αραβικά Εμιράτα

Αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Άντεν, στο Κουβέιτ, στο Ομάν και στο Μπαχρέιν.

Ιούλης 1958, Ιράκ

Αμερικανικά και αγγλικά στρατεύματα από το Λίβανο και την Ιορδανία εισβάλλουν στο Ιράκ.

Αύγουστος 1960, Κονγκό

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αποφασίζει την ανατροπή και τη δολοφονία του εθνικού λαϊκού ηγέτη του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα.

Απρίλης 1961, Κούβα

Χιλιάδες Αμερικανοί μισθοφόροι με την υποστήριξη αεροπορίας εισβάλλουν στην Κούβα.

1964, Βιετνάμ

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προβαίνει σε γενοκτονία στο Βιετνάμ. Στη διάρκεια της εννιάχρονης επέμβασης ο πόλεμος εξαπλώνεται σ’ όλες τις χώρες της Ινδοκίνας (Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη).

Γενάρης 1966, Παναμάς

Αμερικανοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ ενάντια σε ειρηνική λαϊκή εκδήλωση στον Παναμά. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την επιστροφή της διώρυγας στους κατόχους της.

1966-67, Γουατεμάλα

Νέα επέμβαση Αμερικανών πρασινομπερέδων εναντίον εξεγερμένων.

21 Απρίλη 1967, Ελλάδα

Αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα αναλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα με τη συμβολή της CIA.

1967, Αραβικές Χώρες

Αμερικανοί και Άγγλοι μισθοφόροι και στρατιωτικοί σύμβουλοι συμμετέχουν στον πόλεμο των έξι ημερών του Ισραήλ κατά των αραβικών λαών.

1969-75, Καμπότζη

Αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Εξαπολύονται βομβαρδισμοί κατά του λαού της χώρας. Πάνω από 2.000.000 οι νεκροί.

Σεπτέμβρης 1973, Χιλή

Ο απόφοιτος της στρατιωτικής σχολής δικτατόρων των ΗΠΑ Αουγκούστο Πινοσέτ σε συνεργασία με τη CIA δολοφονεί τον Πρόεδρο Αλιέντε και εγκαθιδρύει αμερικανόδουλο φασιστικό καθεστώς. Χιλιάδες οι νεκροί, οι ανάπηροι, οι αγνοούμενοι, οι φυλακισμένοι.

Οκτώβρης 1973, Αίγυπτος – Συρία:

Οι Αμερικανοί με αερογέφυρα εφοδιάζουν τους Ισραηλινούς που επιτίθενται ξανά ενάντια στην Αίγυπτο και τη Συρία.

Ιούλης 1974, Κύπρος

Αμερικανόδουλο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου, σε συνεργασία με την ντόπια ΕΟΚΑ Β. Οι τούρκοι εισβάλουν στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το 37% του κυπριακού εδάφους το οποίο κατέχουν παράνομα μέχρι σήμερα.

1978, Λίβανος

Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο.

1979, Τσαντ

Αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στο Τσαντ για να υποστηρίξουν το φιλοδυτικό καθεστώς Χάμπρε ενάντια στη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

1981-90, Νικαράγουα

Ναυτικές δυνάμεις και πράκτορες της CIA κατευθύνουν τις επιδρομές των «Contras» και στρέφονται εναντίον της επανάστασης.

Αύγουστος 1981, Λιβύη

Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Λιβύη, με στόχο τη δολοφονία του Καντάφι.

Αύγουστος 1982, Λίβανος

Νέα στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Λίβανο. Τα κανόνια του πολεμικού πλοίου «Νιου Τζέρσεϊ» σκορπούν στη Βηρυτό τη φωτιά και το θάνατο.

Οκτώβρης 1983, Γρενάδα

Οι Αμερικανοί εισβάλλουν στη Γρενάδα. Πνίγουν στο αίμα τη λαϊκή αντίσταση…

1987-88, Ιράν

Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν υπέρ της Βαγδάτης με ναυτικές δυνάμεις, χημικά βιολογικά όπλα και βομβαρδισμούς.

Δεκέμβρης 1989, Παναμάς

Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν για να ανατρέψουν το καθεστώς του Παναμά, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Γενάρης 1991, Ιράκ

Οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί τους εξαπολύουν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ («Καταιγίδα της Ερήμου» – Πόλεμος του Κόλπου).

Δεκέμβρης 1991

Η ΕΟΚ αποφασίζει επίσημα το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, επισημοποιώντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι Αμερικανοί συμμετέχουν, τορπιλίζοντας κάθε διπλωματική προσπάθεια τερματισμού του πολέμου…

Οκτώβρης 1992-94, Σομαλία

Οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟικοί της σύμμαχοι επεμβαίνουν στη Σομαλία για «ανθρωπιστική» βοήθεια λόγω εμφυλίου πολέμου και λιμοκτονίας.

1994, Βοσνία

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, έχοντας βαφτίσει τους Σερβοβόσνιους «μοναδικούς υπεύθυνους» για τον πόλεμο, χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ, που εξαπολύει τον Απρίλη βομβαρδισμούς.

Αϊτή, 1994-96

Με πρόσχημα την επιβολή της τάξης στο χάος που προκάλεσε δικτατορία στηριζόμενη από την CIA, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ναυτικό αποκλεισμό της Αϊτής.

1995, Κροατία

ΑμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί αεροδρομίων των Σέρβων της Κράινα…

Μάρτης 1999, Γιουγκοσλαβία

Μαζική δολοφονική αεροπορική επίθεση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για «ανθρωπιστική βοήθεια» στους Κοσσοβάρους αυτονομιστές.

2001, ΠΓΔΜ

Δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υποστηρίζουν Αλβανούς αυτονομιστές που μάχονται το στρατό της χώρας, ζητώντας την ανεξαρτητοποίηση και ένωση των αλβανόφωνων περιοχών στα Βαλκάνια.

Οκτώβριος 2001, Αφγανιστάν

ΗΠΑ – Βρετανία βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν για να συντρίψουν, όπως διατείνονται, τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα… Σφαγές χιλιάδων αμάχων.

Μάρτιος 2003, Ιράκ

Εισβολή των ΗΠΑ/Βρετανίας στο Ιράκ με χιλιάδες νεκρούς αμάχους και κατοχή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επισείουν απειλές κατά της ΛΔ Κορέας…

2006, Λίβανος

Στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στον Λίβανο.

2009, Παλαιστίνη

Οι ισραηλινοί συντελούν εν ψυχρώ μαζική δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Επικαλούμενοι και πάλι την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο στρατός του Ισραήλ δολοφόνησε εκατοντάδες αμάχους, γυναίκες και παιδιά. Η πρόσφατη επίθεση αποτελεί την πιο αιματηρή, συνέχεια της ισραηλινής κατοχής από το 1947.