Δελτίο Τύπου – Ανακοίνωση 23/06/2017 το οποίο κατατέθηκε στα πρακτικτά της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ

Ιστορικό των γεγονότων:

 • Στις 19 Μαρτίου του 2017 πραγματοποιήθηκαν οι φετινές εκλογές-παρωδία της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης. Δεν περιμέναμε φέτος κάτι διαφορετικό αφού η συμμαχία της Πρωτοπορίας και της ΠΕΟΦ στην Εφορευτική Επιτροπή κρατά χρόνια, τα ίδια και φέτος.

 • Οι προθέσεις των δύο παρατάξεων φάνηκαν από τις συνεδρίες της Εφορευτικής Επιτροπής όπου με τις αποφάσεις τους τροχοδρομούσαν εκλογές-παρωδία αρνούμενοι κάθε συνεργασία που θα βοηθούσε να γίνουν πιο δημοκρατικά και πιο εύκολα οι εκλογές.

 

Συγκεκριμένα:

 • Αρνήθηκαν ανανεωμένους εκλογικούς καταλόγους με όσους συμμετείχαν στην Β΄ Γενική συνέλευση. (Καταστατική πρόνοια)
 • Αρνήθηκαν να υπάρχουν 4 τραπεζάκια εγγραφών, ενώ υπήρχε χώρος και ανάλογες προφορικές συμφωνίες στην επί τόπου επίσκεψη, συμφωνώντας από κοινού για 3.
 • Διαφώνησαν με την πρόταση μας για να ψηφίζουν οι φοιτητές με πάσο-ταυτότητα και κωδικούς.
 • Αρνήθηκαν να μεταβεί η Εφορευτική στις σχολές για να λάβει πρότυπα πιστοποιητικών ενώ υπήρχαν διαφωνίες για το τι πραγματικά ισχύει.
 • Αρνήθηκαν πρόταση για να πηγαίνουν τα προβληματικά χαρτιά απευθείας σε κωδικούς
 • Αρνήθηκαν την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Εφορευτικής, ενώ αυτά αφορούσαν άμεσα όλους τους φοιτητές.

 

 • Κατά την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας η Εφορευτική των δύο αδελφών παρατάξεων αγνοούσαν επιδεικτικά τα συμφωνηθέντα επί των πρακτικών. (Καταθέτουμε τα συμφωνηθέντα)

 

Αποφάσιζαν ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει και ποιος όχι, με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια.

 

Μερικά από τα παράλογα που ακούστηκαν εκείνη την ημέρα ήταν:

 • Η υπογραφή και η σφραγίδα στο βιβλιάριο δεν εφάπτονταν. (Το ίδιο άτομο ψηφίζει εδώ και 5 χρόνια με τα ίδια έντυπα)
 • Η ημερομηνία εγγραφής σου είναι 9/2015 ενώ η ημερομηνία έκδοσης του πάσου 10/2015.
 • Η σφραγίδα σου είναι ξεθωριασμένη.
 • Η υπογραφή σου δεν μου αρέσει, είναι περίεργη.
 • Η υπογραφή σου είναι με μαύρο μελάνι (Συμφωνημένο στα πρακτικά να γίνονται δεκτές υπογραφές σε μαύρο και μπλε μελάνι).
 • Η ταυτότητα σου γράφει ότι μένεις Αθήνα δεν δικαιούσαι. (Ενώ υπήρχε πρωτοκολλημένη βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
 • Το πιστοποιητικό σου λέει ότι πέρασες με τους ομογενείς, δεν έχεις δικαίωμα ψήφου.
 • Οι αυτοματισμοί δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.

 

Ενώ στα τραπεζάκια εγγραφών οι εκπρόσωποί τους έκαναν ενστάσεις αδικαιολόγητα, (με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας) για προβλήματα γελοία όπως για παράδειγμα:

 

 • Πιστοποιητικό με όνομα πατρός Σταύρος και ταυτότητα Σταυράκης.
 • Πιστοποιητικό με όνομα μητρός Ελένη και ταυτότητα Λένια.
 • Τσαλακωμένο πιστοποιητικό ή κιτρινισμένο πιστοποιητικό (ΠΑΜΑΚ).

 

Μάλιστα ενώ τα έλεγαν όλα αυτά, ο εκπρόσωπος τους στην Εφορευτική, Γιώργος Καρυδάς, με την πλάτη της Πρωτοπορίας, ποτέ του δεν έδειξε πιστοποιητικά σε καμία διαδικασία (ούτε Γενική Συνέλευση, ούτε Εκλογές).

 

 • Κατά την ημέρα των εκλογών η Εφορευτική Επιτροπή των δύο παρατάξεων ήταν από το πρωί προκλητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σκοπιμοτήτων τους ήταν το γεγονός ότι φοιτητές που επέμεναν και πήγαιναν στις εγγραφές 2-3 φορές μέχρι ωσότου να ψηφίσουν, κάθε φορά άκουγαν από αυτούς και άλλες δικαιολογίες διαφορετικές με τις προηγούμενες.

 

 • Στις 16:30 περίπου η διαδικασία διακόπηκε για μια και μόνο ανάρτηση στο Facebook με τους εκπροσώπους της Πρωτοπορίας και της ΠΕΟΦ να ζητούν προκλητικά και αλαζονικά να κατέβει η ανάρτηση και μετά να συνεχίσει η διαδικασία. (Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποδεχθεί αφού δεν υπάρχουν πλέον τα πρακτικά)

 

 • Στην εκλογική διαδικασία 2 συμφοιτητές μας τοποθετήθηκαν γραπτώς εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους και την ένσταση τους γιατί δεν τους άφησαν να ψηφίσουν. Πρόκειται μάλιστα για 1 πρώην μέλος (για δύο χρόνια) του ΔΣ της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης. Στο 2ο άτομο, η Εφορευτική Επιτροπή της ΠΕΟΦ απάντησε στην τοποθέτησή του αναφέροντας ότι το πιστοποιητικό του ήταν αληθές, ενώ η ΦΠΚ Πρωτοπορία τοποθετήθηκε ότι ο φοιτητής φωτογράφησε τα πρακτικά χωρίς άδεια, στη συνέχεια η ΠΕΟΦ διέγραψε τα όσα έγραψε. Οι δύο αυτές τοποθετήσεις απουσιάζουν από τα πρακτικά – Καταθέτουμε τα έγγραφα των δύο συμφοιτητών μας καθώς και γραπτές τοποθετήσεις τους.

 

 • Με το που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας πριν καν ανοίξει η κάλπη για το αποτέλεσμα των εκλογών η ΔΚΚΦ Προοδευτική τοποθετήθηκε γραπτώς ότι δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία και τους εκλογικούς καταλόγους αφού σε αυτούς δεν επιτράπηκε να γραφτούν σημαντικός αριθμός συμφοιτητών μας, συγκεκριμένα 38 άτομα που θα ψήφισαν συνειδητά ΔΚΚΦ Προοδευτική. (Η τοποθέτηση αυτή απουσιάζει από τα πρακτικά)

 

 • Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία καταμέτρησης. Τότε έγινε αντιληπτό από όλους ότι οι εκλογικοί κατάλογοι είχαν εγγεγραμμένους 608 φοιτητές, ενώ τελικά βρέθηκαν στην κάλπη 612 ψηφοδέλτια. Άρα 4 τουλάχιστον άτομα ψήφισαν χωρίς να γραφτούν/ελεγχθούν από την Εφορευτική είτε κάποιος έριξε 4 επιπλέον ψηφοδέλτια στη κάλπη, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν γινόταν σωστά και νόμιμα η εκλογική διαδικασία.

Από τα πρακτικά απουσιάζει το τεκμήριο ότι στους καταλόγους υπήρχαν 608 άτομα και ότι βρέθηκαν 612 ψηφοδέλτια.

 

 • Με το τέλος της καταμέτρησης η ΔΚΚΦ Προοδευτική τοποθετήθηκε ξανά και επανέλαβε τη θέση της ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία ούτε το αποτέλεσμα αυτής. Στην τοποθέτησή μας καταθέσαμε ότι 38 συμφοιτητές μας δεν αφέθηκαν να ψηφίσουν, ενώ λόγο της συμπεριφοράς της Εφορευτικής ένας άλλος σημαντικός αριθμός συμφοιτητών μας αποχώρησαν από τη διαδικασία. Κατά την ΔΚΚΦ Προοδευτική υπήρξε ξεκάθαρη αλλοίωση του αποτελέσματος αλλά και της κατανομής των εδρών.

 

 • Μια βδομάδα μετά τις εκλογές, στις 27 Μαρτίου, Δευτέρα, η ΦΠΚ Πρωτοπορία κάλεσε έκτακτα συνεδρία, στην οποία δεν μπορούσαμε να παραστούμε λόγο του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολαβούσε και δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε.

 

 • Στις 28 Μαρτίου, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρία της Εφορευτικής Επιτροπής στην όποια και δώσαμε κανονικά το παρών μας. Σκοπός της Συνεδρίας ήταν να παραδώσει η Εφορευτική Επιτροπή στο νέο ΔΣ. Η ΔΚΚΦ Προοδευτική έκανε ξεκάθαρο σε όλους σε εκείνη τη συνεδρία ότι δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η συνεδρία της Εφορευτικής δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί αφού οι εκπρόσωποι της ΠΕΟΦ απουσίαζαν όλοι στην Κύπρο, γεγονός που δεν ήταν έκπληξη αφού ήρθαν στην Θεσσαλονίκη αποκλειστικά και μόνο για τις εκλογές.

 

Στην εν συνεδρία αυτή η ΔΚΚΦ Προοδευτική υπόγραψε στα πρακτικά ότι αποδέχεται να γίνουν οι πληρωμές προς διάφορες υπηρεσίες που αφορούσαν τις εκλογές. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αναγνώριση είτε των εκλογών είτε ότι ελέγχθηκαν τα πρακτικά. Η πράξη αυτή έγινε με μοναδικό σκοπό να είναι η ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης σωστή απέναντι σε όσους συνεργάστηκε.

 

 • Στις 28 Μαρτίου ρωτηθήκαμε αν γινόταν να εξασφαλίσουν εξουσιοδότηση για να μπορέσει να συνεχίσει η διαδικασία. Η Προοδευτική δείχνοντας καλή πρόθεση αποδέχθηκε αυτή τη μεσοβέζικη λύση, υποδεικνύοντας όμως στην ΠΕΟΦ ότι η εξουσιοδότηση που θα παρουσίαζε έπρεπε να πληροί τα κριτήρια που η ίδια έθετε στους φοιτητές για να ασκήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου. Δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να το θεωρήσουν υπερβολικό ή παράλογο αφού οι ίδιοι τους φαίνεται ότι έχουν ειδική ικανότητα στο να ξεχωρίζουν τα πλαστά πιστοποιητικά ή να μην εγκρίνουν τις ξεθωριασμένες σφραγίδες.
 • Στις 11 Ιουνίου, Κυριακή έγινε νέα συνεδρία στο οίκημα της ΠΕΟΦ, αφού ήρθαν στην Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποί τους στην Εφορευτική. Σκοπός της συνεδρίας ήταν εκ νέου να παραδώσει η Εφορευτική Επιτροπή στο νέο ΔΣ. Τότε σε έλεγχο που έγινε από τα στελέχη της ΔΚΚΦ Προοδευτικής στα πρακτικά διαφάνηκε ότι απουσίαζαν σχεδόν ΟΛΑ τα στοιχεία που αφορούσαν τις εκλογές όπως αναφέρονται και πιο πάνω.
 • Με τοποθέτηση της ΔΚΚΦ Προοδευτικής στα πρακτικά, στην οποία συμφώνησαν όλοι, αποφασίστηκε αναβολή της συνεδρίας για να γίνουν προσπάθειες εξεύρεσης των πρακτικών. Στα πρακτικά η πρόταση της ΔΚΚΦ Προοδευτικής ήταν ξεκάθαρη για το τι απουσιάζει, κάτι που αποδεικνύεται από την υπογραφή όλων των εκπροσώπων.
 • Σε νέα συνεδρία που έγινε στις 19 Ιουνίου στο οίκημα της ΦΠΚ Πρωτοπορίας η ΠΕΟΦ εισηγήθηκε εκ νέου αναβολή της συνεδρίας για να καταθέσει τη δική της πρόταση.Σημερινά γεγονότα:
 • Σήμερα, 23 Ιουνίου του 2017 έγινε νέα συνεδρία της Εφορευτικής Επιτροπής στην οποία η ΠΕΟΦ κατέθεσε απαράδεκτο και αναληθές δελτίο τύπου για τις εκλογές λέγοντας σωρεία από ψέματα. Σε αυτά απαντάμε:
 • Η ΔΚΚΦ Προοδευτική ουδέποτε υπόγραψε τα πρακτικά της Εφορευτική Επιτροπής παρά μόνο τις οικονομικές συναλλαγές (σημείο 11)
 • Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση τις αιχμές που αφήνει η ΠΕΟΦ για κλεμμένα πρακτικά. Ήταν αποκλειστικά δική τους ευθύνη και οφείλουν να την αναλάβουν και όχι να υπεκφεύγουν.
 • Η ΔΚΚΦ Προοδευτική ποτέ δεν είπε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα γιατί απουσιάζουν τα πρακτικά. Το γεγονός όμως ότι σημαντικά έγγραφα που ενισχύουν την θέση μας περί εκλογών-παρωδία απουσιάζουν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποχώρησης.
 • Η ΠΕΟΦ ψευδώς αναφέρει ότι ψήφισαν όλοι οι φοιτητές νόμιμα, αφού τα ίδια τα μέλη της στην Εφορευτική ήταν αυτά που δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα. (σημείο 3-4-5-6 και 11).
 • Θεωρούμε υποκριτικό η ΠΕΟΦ να ζητά ξανά να γραφτούν τα πρακτικά, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ίδιοι απάντησαν και στη συνέχεια διέγραψαν τα όσα έγραψαν. Σε αυτό το σημείο καλούμε την ΦΠΚ να τοποθετηθεί και να απαντήσει κατά πόσο υπήρχε απάντηση ή όχι και κατά πόσο τοποθετήθηκαν ή όχι. (Καταθέτουμε φωτογραφία-τεκμήριο που μας έδωσε ο εν λόγο φοιτητής όταν φωτογράφισε τα πρακτικά ΠΡΙΝ αυτά διαγραφούν)
 • Η ΔΚΚΦ Προοδευτική ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το συμφέρον των φοιτητών και μόνο αυτά τα συμφέροντα εκφράζουμε. Ως εκ τούτου, η ΠΕΟΦ ας αφήσει τις αποδείξεις και τις παροτρύνσεις για αλλού.

 

Λόγω των όλων πιο πάνω η ΔΚΚΦ Προοδευτική αρνείται να συμμετέχει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε με εκλογές-παρωδία. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε όπως παραιτηθούμε από μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής αφού αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην οποιαδήποτε παράδοση σε ένα συμβούλιο που έχει εκλεγεί φασιστικά και με καλπονοθείες. Για τον λόγο αυτό παραδίδουμε το ταμείο της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης, στην Προοδρεύον παράταξη της Εφορευτικής ΦΠΚ Πρωτοπορίας. Παραδίδουμε 124 ευρώ και 10 σεντς (υπήρχε και πλεόνασμα 5 ευρώ και 80 σεντς) μαζί με αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις από τη μέρα που μας παραδόθηκε αυτό.

 

Ως ΔΚΚΦ Προοδευτική αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη των πράξεων μας και δηλώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μας αφορά τι θα πράξουν οι υπόλοιπες παρατάξεις από εδώ και μπρος.

 

Η ΔΚΚΦ Προοδευτική έχοντας επίγνωση της ιστορικής της πορείας όσο και της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης και την ανάγκης για ένα δημοκρατικό και διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη, δηλώνουμε ότι θα επανέλθουμε με αναλυτικές προτάσεις και θέσεις για την πλήρη εκ δημοκρατικοποίηση της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης.

 

Καλούμε όλους σε συστράτευση και συμμαχία με την ΔΚΚΦ Προοδευτική Θεσσαλονίκης για να επιστρέψει η ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης στον δρόμο της Δημοκρατίας και του Αγώνα.