Παγκόσμια Μέρα Ενάντια Στη Παιδική Εργασία

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην παιδική εργασία, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Στόχος της καθιέρωσης της ημέρας αυτής είναι η καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής εργασίας, καθώς επίσης και του φαινομένου μεταφοράς εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες  χώρες, ώστε να εργαστούν εκεί.


Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες 1 στα 4 παιδιά εργάζεται σε περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ανάπτυξη του. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 13% των παιδιών ηλικίας 5-14 χρονών εμπλέκεται σε παιδική εργασία. Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ορυχεία και άλλους χώρους επικίνδυνους για την υγεία τους. Αναφορά γίνεται και σε μεγάλο αριθμό παιδιών που χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα ή γίνονται χρόνια ασθενείς εξαιτίας της μορφής της εργασίας τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάτι τέτοιο στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες καλύπτεται από τη νομοθεσία και φαντάζει αδιανόητο στην κοινωνία του σήμερα!

Ως ΔΚΚΦ Προοδευτική Θεσσαλονίκης, έχοντας τα πιο πάνω στοιχεία υπόψη, καταδικάζουμε το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Το φαινόμενο αυτό πηγάζει από το βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που στο βωμό του χρήματος δεν επιτρέπει απλά την εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά δεν  διστάζει να θυσιάσει ακόμα και τα παιδιά. Αυτό που παρακινεί τους εργοδότες να αξιοποιήσουν τα παιδιά ως εργάτες, είναι ξεκάθαρα η επιθυμία τους για όσο πιο δυνατό φθηνότερο εργατικό δυναμικό με άμεσο αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κέρδος. Εργατικά κεκτημένα που μέχρι τώρα είχαμε ως δεδομένα, η οικονομική κρίση, γέννημα του καπιταλισμού και αυτή, οδηγεί συνεχώς σε καταπάτηση  και ακύρωση τους, παρόλο που κάποτε φαίνονταν απομακρυσμένα από τη δική μας κοινωνία.

Ως ΔΚΚΦ Προοδευτική Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι τα παιδιά χρειάζονται πραγματικά ένα κοινωνικό κράτος που θα σταθεί δίπλα τους και θα τους δώσει την ευκαιρία με δημόσια και δωρεάν παιδεία να μορφωθούν αλλά και τον απαραίτητο χρόνο έτσι ώστε να ζήσουν ξέγνοιαστα τα παιδικά τους χρόνια.

Γραφείο Τύπου,