Η νέα επίθεση της Κυβέρνησης στους φοιτητές ολοκληρώθηκε με την πρόσφατη ψήφιση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, από τη Βουλή. Η Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης τάχθηκε εξαρχής ενάντια στην νέα αντιφοιτητική πρόταση της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ, η οποία προβλέπει μείωση κατά 8 εκατομμύρια της φοιτητικής μέριμνας.

Από την πρώτη στιγμή, μέσω της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης προβήκαμε σε έντονες αντιδράσεις. Μετά από δική μας πρόταση αποστάλθηκε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού με τις θέσεις του συλλόγου και ζητήσαμε συνάντηση ως ΕΦΕΚΘ. Στην εν λόγω συνάντηση αν και μεταφέρθηκαν οι θέσεις του συλλόγου δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ή σύγκλιση από τον Υπουργό. Ταυτόχρονα έγιναν τεράστιες προσπάθειες για να μην περάσει το νέο πλήγμα στους φοιτητές και από την ΠΟΦΕΝ.

 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο Υπουργός, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ στη φοιτητική μέριμνα, να τα διανείμουν πλήρως και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες  για αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας.

 

Αναλυτικά προτείναμε:

  • Επιστροφή των 8 εκατομμύριών που κόπηκαν με έκτακτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό
  • Οι 59000 ευρώ ακαθάριστου εισοδήματος να αφορούν το ένα εξαρτώμενο τέκνο και το μέγιστο όριο να αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο τέκνο
  • Ο υπολογισμός της ακίνητης περιουσία να γίνεται με τιμές του 1980 και όχι με τις παραφουσκωμένες τιμές του 2013
  • Επαρκή στελέχωση της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας για έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων και παραχώρηση της φοιτητικής μέριμνας
  • Να καθοριστεί με νόμο η μοριοδότηση για τους δικαιούχους του φοιτητικού πακέτου και ποια βοηθήματα θα μπορούν να διεκδικήσουν (όπως γίνεται με τα ποσά της φοιτητικής χορηγίας)
  • Να καθοριστεί με νόμο το δικαίωμα σε Ελλαδίτες συμφοιτητές μας να διεκδικούν το φοιτητικό πακέτο
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία σε όλους τους δικαιούχους του φοιτητικού πακέτου με ειδική κάρτα.

 

Γι’ αυτό το λόγω στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων και στους εκατοντάδες συμφοιτητές μας όπου με την στήριξη της Φ.Ε. Πανεπιστημίου Κύπρου, Φ. Ε. ΤΕΠΑΚ,  Φ.Ε. Frederick, Φ.Ε. ΑΞΙΚ, την ΠΣΕΜ και την Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελών Οικογενειών, κατέρχονται την Τρίτη η ώρα 16:00 σε κινητοποίηση με τελικό προορισμό για να επιστραφούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης προσπαθήσαμε η ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης, το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των Κύπριων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, να σταθεί δίπλα στους συμφοιτητές μας, με ανακοίνωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην κινητοποίηση που θα γίνει στην Κύπρο την Τρίτη 14/02.

 

Αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού αν και καταθέσαμε σχετική πρόταση, οι υπόλοιπες παρατάξεις ζήτησαν αναβολή. Ζητήσαμε εκ νέου καινούργια συνεδρία για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας αλλά ούτε τότε οι άλλες παρατάξεις είχαν χρόνο. Ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας της Κυβερνητικής ΦΚΠ Πρωτοπορίας αλλά και της ΠΕΟΦ, η ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να σταθεί στο πλευρό ολόκληρου του φοιτητικού κινήματος. Τα προσχήματα φυσικά και η αδιαφορία τους δεν δικαιολογούν την αδράνεια προς το εν λόγω ζήτημα, μπορεί να είναι ακόμα περίοδος εξεταστικής, αλλά τα δικαιώματά μας δεν παζαρεύονται και ούτε μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Στην τελική για να μπορούμε να συνεχίζουμε να δίνουμε εξετάσεις και να σπουδάζουμε χρειάζεται να αγωνιζόμαστε.

 

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτικής Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους αγώνες που θα δίνει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα της  Κύπρου για να μην περάσουν οι αντινεανικές και αντιφοιτητικές προτάσεις λιτότητας της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουνε και θα εντείνουμε τον αγώνα για υπεράσπιση των φοιτητικών κεκτημένων με κάθε τρόπο και σε κάθε εύκαιρα που θα μας δοθεί. Πάντα σκεπτόμενοι το συμφέρον του φοιτητή και της οικογένειας του, μόνο!

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Φ.Ε.Ν.

ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ 8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!