“Τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο;”

 

karl-roza

Το 1919, στις αρχές του Γενάρη, ξέσπασε στη Γερμανία η Επανάσταση των Σπαρτακιστών. Επικεφαλής της εξέγερσης μπαίνει το νεοσύστατο Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα με ηγέτες τον Καρλ Λίμπκνεχτ, Βίλχελμ Πικ, και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Στις 15 Ιανουάριου του 1919, η Λούξεμπουργκ κοιτάζει την επανάσταση στο Βερολίνο να ηττάται, καθώς η απόπειρα επαναστατικής κατάληψης της εξουσίας συντρίβεται από τους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι είχαν συμμαχήσει ανοικτά με τις αστικές πολιτικές και τα εθνικιστικά κομμάτια του στρατού.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1871 και δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1919. Ήταν Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτικός, θεωρητικός και επαναστάτρια.

Συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα και στις 15 Γενάρη 1919, γύρω στις 9 το βράδυ, μια ομάδα στρατιωτών την σύλλαβε μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ, στο τελευταίο παράνομο καταφύγιό τους, στην οδό Μανχάιμ 53, στα δυτικά του Βερολίνου. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο επιτελείο του ιππικού της φρουράς και στη συνέχεια θα δολοφονηθούν από τους στρατιωτικούς με κτηνώδη τρόπο. Οι δολοφόνοι θα παραδώσουν το πτώμα του Καρλ σ’ ένα σταθμό πρώτων βοηθειών ως “πτώμα αγνώστου ανδρός”, ενώ το πτώμα της Ρόζας θα το πετάξουν από τη γέφυρα της Λιχτενστάιν στο κανάλι Λάνβερχ. Ο εντοπισμός του θα γίνει δυνατός μόλις στις 31 Μάη του 1919, όταν τα νερά θα το βγάλουν στην ακτή.

Η είδηση της δολοφονίας των δύο ξεχωριστών ηγετών του γερμανικού προλεταριάτου συγκλόνισε ολόκληρη τη Γερμανία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δεκάδες μαχητικές διαδηλώσεις. Η κηδεία του Λίμπκνεχτ στις 25 του Γενάρη 1919 και της Λούξεμπουργκ στις 13 του Ιούνη 1919 μετατράπηκαν σε μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις των Γερμανών εργατών.

 

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή
Κανείς δεν ξέρει
Πού το κορμί της παραχώσαν
Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς
Γιαυτό κι οι πλούσιοι την σκοτώσαν

Μπέρτολ Μπρεχτ