Μετά από πρόταση της ΔΚΚΦ Προοδευτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα 05/01/2017 συνάντηση της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης με τον Υπουργό Παιδείας για ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης.

Ως Προοδευτική θέσαμε στον Υπουργό Παιδείας τις θέσεις μας για όλα τα φλέγονται ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές. Εκφράσαμε τη διαφωνία μας με τη μείωση του κονδυλίου που αφορά την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα για το 2017 και την αντίθεση μας σε διάφορες πρακτικές της Κυβέρνησης για τα φοιτητικά επιδόματα. Συζητήσαμε με τον Υπουργό τις προτάσεις μας για αλλαγή των κριτηρίων προς όφελος τις πλειοψηφίας των φοιτητών. Δυστυχώς φάνηκε για ακόμα μια φορά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των φοιτητών και των πολιτικών της Κυβέρνησης. Γνωστοποιήσαμε στον Υπουργό διάφορα προβλήματα που ήρθαν στην αντίληψή μας για το φοιτητικό πακέτο και τη διαδικασία των αιτήσεων καθώς και ότι πρέπει να δίνονται πολύ νωρίτερα τα επιδόματα.

 

Επιπλέον ζητήσαμε από τον Υπουργό ενημέρωση για τη διαδικασία μεταγραφών των Κύπριων φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπου μας ενημέρωσε πως εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα κριτήρια και τη διαδικασία. Σε ερώτηση μας για το ενδεχόμενο να εγγραφούν από τώρα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια οι στρατιώτες που απολύθηκαν πρόσφατα, ο Υπουργός μας είπε ότι και ο ίδιος περιμένει ενημέρωση από το αντίστοιχο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Στην συνέχεια τέθηκε από μέρους μας το ζήτημα που αφορά τα αεροπορικά ναύλα και εκφράσαμε την άποψη μας ότι επιβάλλεται να υπάρξει μείωση των φόρων για τους φοιτητές.

Ζητήσαμε ως ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης από τον Υπουργό να υπάρχει από εδώ και πέρα περισσότερη ενημέρωση των φοιτητών για όλα τα θέματα που μας αφορούν καθώς και περισσότερη διαβούλευση. Εισηγηθήκαμε όπως πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για να γνωρίζουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και να λύνονται οι απορίες των φοιτητών.

 

Τέλος, είμαστε αναγκασμένοι δυστυχώς να αναφέρουμε τη δυσαρέσκεια μας για τη απουσία της ΦΠΚ Πρωτοπορίας στην συνάντηση. Ενώ ο εκπρόσωπος της Πρωτοπορίας μας ενημέρωσε ότι θα ερχόταν στη συνάντηση τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Απορούμε τι πιο σοβαρό είχε η Πρωτοπορία να κάνει από τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό; Έχει καθημερινά την ευκαιρία η ΕΦΕΚ να συναντιέται με τον Υπουργό; Η ΦΠΚ Πρωτοπορία έχει 4 έδρες στον σύλλογο και καυχιέται ότι είναι η 1η δύναμη, αλλά αδυνατεί να βρει 1 εκπρόσωπο για να παραστεί στη συνάντηση με τον Υπουργό. Δυστυχώς η ΦΠΚ Πρωτοπορία φαίνεται να μη νοιάζεται για την επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών και αρκείται στον λαϊκισμό.