Της Μαρίνας Κυρλιτσιά

Παρόλο που κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν αλλού το φταίξιμο για το όσον αφορά τη μικρή συμμετοχή, αναλογικά με τον συνολικό αριθμό φοιτητών, στις Γενικές Συνελεύσεις, τις εκλογές, και γενικότερα στο φοιτητικό κίνημα, ρίχνοντας μια ματιά στην πραγματικότητα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Πρώτον, συμβαίνει γιατί πολύ απλά σε κάθε συνέλευση γίνεται κάθε άλλο παρά πολιτική συζήτηση. Πιο εύκολα θα μπορούσαμε να την ονομάζαμε πανηγύρι. Δεύτερον, είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι, όσο κι αν δεν το παραδέχονται, επιθυμούν και προσπαθούν με κάθε μέσο να αποστασιοποιήσουν τους φοιτητές από την πολιτική και να τους στρέψουν προς την απάθεια.

Αγαπητοί συμφοιτητές, η αποστασιοποίηση από τα δρώμενα είναι κάθε άλλο παρά λύση. Ως φοιτητές, ως νεολαία, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας, γιατί συμβαίνει και, κυρίως, να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε κάτι καλύτερο. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε με σθένος για τα δίκαια αιτήματα μας, αλλά και την προάσπιση των κεκτημένων μας. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Ας πάψουμε πια να έχουμε τις αυταπάτες ότι όλα είναι δεδομένα ή ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Η ίδια η ιστορία, άλλωστε, μας αποδεικνύει το αντίθετο.

Σας καλούμε λοιπόν να ενωθούμε και να στηρίξουμε την μόνη δημοκρατική παράταξη  που εδώ και δεκαετίες στέκεται επάξια δίπλα στους φοιτητές. Αυτήν που καθιστά το φοιτητικό κίνημα ενεργό και δραστήριο. Την μόνη παράταξη που αναδεικνύει τα προβλήματα του φοιτητόκοσμου και παίρνει πρωτοβουλίες για τις δεκάδες δυναμικές διεκδικήσεις που πραγματοποιούνται. Την μόνη παράταξη της Αριστεράς στο φοιτητικό κίνημα.

Ως Προοδευτική Δ.Κ.Κ.Φ, μιλώντας μόνο με αλήθειες και παλεύοντας για τα πιο όμορφα ιδανικά, απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φοιτητές που νοιάζονται για το μέλλον της Κύπρου και του Λαού της, που πιστεύουν στη δυναμική διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων, που έχουν οράματα για την κοινωνία και τον κόσμο.

Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως όλες οι μέχρι σήμερα κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος φέρουν την σφραγίδα της Προοδευτικής, Παραθέτοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα, έτσι για να μην λένε κάποιοι ότι μιλούμε μόνο για προηγούμενες γενιές. Φέτος καταφέραμε, όχι μόνο να αντισταθούμε μαζικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης για κουτσούρεμα της φοιτητικής χορηγίας και κατάργηση του φοιτητικού πακέτου, αλλά και να κερδίσουμε τη μάχη αυτή, με την απόσυρση του νέου νόμου. Μια μάχη που δόθηκε με την Προοδευτική ως αποκλειστική παράταξη δίπλα στους φοιτητές, καθώς οι άλλες δύο –θεωρητικά μεγάλες παρατάξεις– αποφάσισαν να μείνουν να μείνουν αδρανείς στην καλύτερη περίπτωση, και στη χειρότερη, να στηρίξουν τα σχέδια των κυβερνώντων.

Ταυτόχρονα, παλεύουμε για την μείωση των αεροπορικών ναύλων, παλεύουμε ενάντια στα δίδακτρα των δημόσιων Πανεπιστημίων, παλεύουμε για τον αληθινό εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων, παλεύουμε για την λύση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις Σχολές τους, παλεύουμε για μια καλύτερη Παιδεία. Υψώνουμε ανάχωμα κόντρα στις πολιτικές του μνημονίου και της λιτότητας. Κόντρα στις εκποιήσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Ως Προοδευτική Δ.Κ.Κ.Φ, νοιαζόμαστε για την ανάδειξη μέσω της εκλογικής διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο για την ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος. Για να λειτουργήσει επιτέλους η Φοιτητική Ένωση όπως πρέπει να λειτουργεί. Δεν αντέχουμε άλλο να την βλέπουμε κλειστή και ακατάρτιστη. Από κει και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά, είναι η ιδεολογική σου στήριξη.  Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε τους φοιτητές αδρανείς.


Φοιτητή. Σε καλούμε να συμπορευτείς και φέτος μαζί μας σε αυτόν το δύσκολο δρόμο. Τον δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης. Δεν ζητούμε, δηλαδή, τίποτε άλλο από την ενσυνείδητη στάση σου μπροστά στις προκλήσεις της νέας τάξης πραγμάτων και την αντίδραση σου σε ότι και όποιον προσπαθεί να σε βολέψει στα άσχημα. Σου απλώνουμε το χέρι, εμείς, που δουλεύοντας με ανιδιοτέλεια στις τόσες δεκαετίες ζωής και δράσης μας δεν σου γυρίσαμε ποτέ την πλάτη, και σε καλούμε να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Να χειριστείς εσύ –επιτέλους- αυτά που σε αφορούν και να μην αφήσεις ποτέ ξανά να αποφασίσουν άλλοι για σένα.

Καλό νέο ακαδημαϊκό έτος 2015-16!
Οργανώσου και εσύ στην ΕΔΟΝ