Συμπληρώνονται φέτος 38 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, από τότε που το κατοχικό καθεστώς της Άγκυρας, σε μια προσπάθειά του να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και να επιβάλει την διχοτόμηση της πατρίδας μας. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, όμως παραμένει μέχρι σήμερα, ως ένα γεγονός το οποίο εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν και παραμένει μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια κραυγαλέα πρόκληση για τη διεθνή έννομη τάξη και τον ίδιο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης, καταδικάζουμε για άλλη μια φορά και με τον πιο έντονο τρόπο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η φετινή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει το κυπριακό σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Η Τουρκία προχωρά, ανενόχλητη, πλέον σε νέα τετελεσμένα, μιλά επίσημα για διχοτόμηση και αυξάνει όσο πάει την επιθετικότητά της. Δυστυχώς, πέραν από την αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας, ευθύνες βαραίνουν και τη δική μας πλευρά αφού με τους χειρισμούς ο Ν. Αναστασιάδης και οι ιδέες του για λύση δύο κρατών δεν συνεισφέρουν στην ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη και περισσότερο την προσπάθεια για λύση του κυπριακού.

Επαναδιατυπώνουμε, τη θέση της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε με σθένος, αποφασιστικότητα και επιμονή για ειρηνική λύση του Κυπριακού:

  • Η λύση πρέπει να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κύπρου, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.
  • Η λύση να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις  διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο.
  • Η ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Απορρίπτουμε τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για λύση είτε χαλαρής ομοσπονδίας» είτε «συνομοσπονδίας».
  • Η λύση πρέπει επίσης να αποκαθιστά το σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα ή σε διεθνή οργανισμό τύπου ΝΑΤΟ.
  • Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Επιβεβαιώνουμε τη θέλησή μας για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και επαναδιατυπώνουμε την επιδίωξη λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979, δηλαδή λύση βασισμένη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά την Κύπρο. Ταυτόχρονα δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια πατρίδα λεύτερη, επανενωμένη και αποστρατικοποιημένη, όπου μοναδικός αφέντης του τόπου του θα είναι ο Κυπριακός Λαός.