Στις 9 Μαΐου το 1945 υπογράφεται η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Η τεραστία συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς κατάφερε να απαλλάξει τους λαούς από την χιτλερική κατοχή και να καρφώσει την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ.

Το ΑΚΕΛ μετά την ιστορική απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 καλεί τα μέλη του να καταταγούν στο βρετανικό στρατό για να πολεμήσουν τον χιτλεροφασισμό. Σχεδόν 800 ΑΚΕΛιστές μαζί με έντεκα από τα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Δυστυχώς, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη και διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, βλέπουμε την αναβίωση του νεοφασισμού και φασιστικών οργανώσεων, παρατηρείται μια λυσσαλέα επίθεση από την αστική τάξη προς την κομμουνιστική ιδεολογία. Παρατηρείται μια  ανιστόρητη και αντεπιστημονική  απόπειρα εξίσωσης του Κομμουνισμού με ότι πιο σκοτεινό και απάνθρωπο γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, την ιδεολογία του Φασισμού – Ναζισμού. Τα λόγια του Μπρεχτ για το φασισμό « ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός Αυτοί που είναι αντίπαλοι του φασισμού χωρίς να ‘ναι αντίπαλοι του καπιταλισμού, αυτοί που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αίτια τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζουν μ’ ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ’ τ’ αρνί χωρίς όμως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι. Δεν είναι κατά των σχέσεων ιδιοκτησίας, που προκαλούν τη βαρβαρότητα, παρά μονάχα κατά της βαρβαρότητας», θυμίζουν πως αγώνας για ανατροπή του Καπιταλιστικού συστήματος που γεννά αυτές τις είδους βαρβαρότητες είναι ο μόνος τρόπος για την πραγματική ελευθερία των ανθρώπων.

Ως νέα γενιά έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την οριστική εξάλειψη του νεοφασισμού από τις συνειδήσεις των ανθρώπων με την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο την κοινωνία του Σοσιαλισμού. Φάρος στον αγώνα μας οι θυσίες των εκατομμυρίων νεκρών για να τσακιστεί το τέρας του φασισμού.