Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στις 13 Απριλίου το 1947. Με την δράση και το έργο του σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ενέπνευσε τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Έχει γράψει τη μουσική για τραγούδια που συνόδεψαν πολλούς κοινωνικούς και  ταξικούς αγώνες, τους αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό.

Ποτέ δεν τα έβαλε κάτω και ποτέ δεν παραδόθηκε. Ονειρευόταν πάντα την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου σε μια κοινωνία της δικαιοσύνης και της ομορφιάς  στην οποία, όπως έλεγε ο ίδιος, «ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει».  Ξεχώριζε για τη μεγάλη του έγνοια για τους νέους ανθρώπους, τους οποίους καλούσε συνεχώς να «βρίσκουν τη χαραμάδα για να ξεφεύγουν από τα σκοτάδια και να ανοίγουν νέους δρόμους στη ζωή τους». Η  στάση του Θάνου Μικρούτσικου έναντι στο θάνατο στο τελευταίο στάδιο της ζωής του έδειξε το μεγαλείο της ζωής. Συγκλονίζει το τελευταίο του δημόσιο μήνυμα: «Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες». Ίσως να είναι το πιο όμορφο και σημαντικό τραγούδι του.

Τα τραγούδια του Θάνου εκφράζουν τον καθέναν από μας ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί. Το 1975 κυκλοφορεί η πρώτη ολοκληρωμένη προσωπική του δουλεία. Με «Τα πολιτικά τραγουδία» προβάλλει τον ποιοτικό λόγο με τέτοιο τρόπο που τα νοήματα του χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη. Σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ με την “Πιο όμορφη θάλασσα”, του Βολφ Μπίρμαν με το «Αυτούς τους έχω βαρεθεί» και άλλα πολλά. Η ικανότητηα του για τη μελοποίηση και σύνθεση φαίνεται ακόμη στους στίχους του Μάνου Ελευθερίου με τη “Δίκοπη ζωή” και τον “Άμλετ της σελήνης”, στο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ με το “Άννα μην κλαις”, στο “Γουίλι”, στους “Οι εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia” του Νίκου Καββαδία. Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε επίσης τα τραγούδια “Πιρόγα”, “Ρόζα”, “Φώσφορο”, “Ανεμολόγιο”, “Μικρές Νοθείες”

Μεγάλη και ιδιαίτερη ήταν η σχέση του με την Κύπρο. Η πρώτη του «επαφή» με την Κύπρο έγινε το 1956, σε ηλικία μόλις εννιά χρονών σε εκδήλωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό έξω από το αγγλικό προξενείο της Πάτρας. Απο τότε δέθηκε και αγάπησε την Κυπρο και τους ανθρώπους της. Συμμετείχε σε αρκετά  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ και συναυλίες του ΑΚΕΛ, σε πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Στην τελευταία του συναυλία, τον Νοέμβριο του 2019 στη Λευκωσία, δήλωσε ξανά την απέραντη αγάπη του για την Κύπρο και το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ απευθυνόμενος στο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ δήλωσε τα εξής: «Άντρο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την οργάνωση αυτής της συναυλίας που θα είναι η τελευταία μου στην Κύπρο και είναι και σημαδιακό γιατί η πρώτη μου συναυλία πριν από 40 χρόνια έγινε στο πλαίσιο διοργανώσεων της ΕΔΟΝ και η τελευταία μου την διοργανώνει το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα της καρδιάς μου. Ήταν, είναι, και θα είναι το κόμμα της καρδιάς μου και γι’ αυτό σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη μεγάλη τιμή που και εσύ προσωπικά αλλά και το κόμμα, μου κάνει. Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019. Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του θα μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή.

Πολιτιστικό Γραφείο
28/12/2021