Πέρασαν 48 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του πολυτεχνείου, όμως η μνήμη παραμένει άσβεστη. 48 χρόνια από την ημέρα που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τις φωνές αντίστασης των φοιτητών μα και ενός ολόκληρου λαού που θυσιάστηκε  για «Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία».

Στις 17 Νοεμβρίου 1973 η σπουδάζουσα νεολαία, κλεισμένη μέσα στο πολυτεχνείο, σμίγει με το λαό που κύκλωσε το πολυτεχνείο και υψώνει ανάστημα στο φασιστικό καθεστώς της αμερικανόδουλης χούντας. Με συνθήματα «Έξω το ΝΑΤΟ»,  «Έξω οι ΗΠΑ», «Λαϊκή κυριαρχία-Δημοκρατία» «Ψωμί παιδεία ελευθερία» η εξέγερση εκφράζει την αγανάκτηση και μη ανεκτικότητα του λαού στην δικτατορία, το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό και δείχνει ξεκάθαρα μηνύματα αντίστασης και αγωνιστικότητας.

Τα τανκς εισβάλουν και σπάνε την πύλη του πολυτεχνείου σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους φοιτητές γράφοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Οι φωνές όμως που διεκδικούν και θυσιάζονται για το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία υψώνονται πάνω από την πύλη, πάνω από τα τανκς και γίνονται σύμβολο αντίστασης  που καθοδηγεί μέχρι και σήμερα τις νέες γενιές.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου έδωσε  ένα δυνατό χτύπημα στην δικτατορία των συνταγματαρχών και αποτέλεσε την αρχή του τέλους του φασιστικού καθεστώτος. Δυστυχώς, η ανατροπή της χούντας δεν ήταν άμεση αφού συνέβη ένα χρόνο αργότερα. Μέσα σε αυτό τον χρόνο η χούντα των Αθηνών κατάφερε να εκπληρώσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Νάτο και μαζί με την ΕΟΚΑ Β’ στις 15 Ιουλίου 1974 πραγματοποιούν το προδοτικό πραξικόπημα που οδήγησε στην Τούρκικη εισβολή πέντε μέρες αργότερα. Οι συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος βαραίνουν ακόμη την ιστορία του τόπου και του λαού μας.

Η νέα γενιά τιμά την λαϊκή εξέγερση του πολυτεχνείου και η ανάγκη μας για αγώνα κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού παραμένει άσβεστη. Η θυσία και η δίψα  των φοιτητών του 73 για ελευθερία,  φωτίζουν ακόμη το δρόμο που επιλέγουμε να βαδίζουμε για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον ιμπεριαλισμό. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Ενάντια στις πολιτικές που επιδιώκουν το ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές. Όταν ο λαός ενωθεί, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και αυτό αποτελεί  τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεια!

«ΚΥΠΡΟΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»

Μορφωτικό Γραφείο
17/11/2021