Υπόμνημα για την καταδίκη ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται σήμερα 37 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς από το κατοχικό καθεστώς της Άγκυρας, σε μια προσπάθειά του να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και να επιβάλει την διχοτόμηση της πατρίδας μας. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, όμως παραμένει εδώ και 37 χρόνια ως ένα γεγονός το οποίο εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν και παραμένει μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια κραυγαλέα πρόκληση για τη διεθνή έννομη τάξη και τον ίδιο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης, καταδικάζουμε για άλλη μια φορά και με τον πιο έντονο τρόπο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η φετινή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει τον Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία για να συμμετάσχει στους «εορτασμούς» του ψευδοκράτους, ενώ στη συνέχεια, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, θα κάνει «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στα διχοτομικά του σχέδια με την προκλητική του στάση.

Επαναδιατυπώνουμε, τη θέση της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για μας η οποιαδήποτε λύση πρέπει να εξασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, τις τρεις βασικές ελευθερίες, την μια κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε με σθένος, αποφασιστικότητα και επιμονή για ειρηνική λύση του Κυπριακού:

 

  • Η λύση να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις  διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο.
  • Η ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Απορρίπτουμε τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για λύση είτε «χαλαρής ομοσπονδίας» είτε «συνομοσπονδίας».
  • Η λύση πρέπει επίσης να αποκαθιστά το σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα ή σε διεθνή οργανισμό τύπου ΝΑΤΟ.
  • Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

 

Επιβεβαιώνουμε τη θέλησή μας για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και επαναδιατυπώνουμε την επιδίωξη λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979, δηλαδή λύση βασισμένη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά την Κύπρο. Ταυτόχρονα δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια πατρίδα λεύτερη, επανενωμένη και αποστρατικοποιημένη, όπου μοναδικός αφέντης του τόπου του θα είναι ο Κυπριακός Λαός.