Το Ψευδοκράτος αποτελεί την κορωνίδα του δίδυμου εγκλήματος εις βάρος της πατρίδας και του λαού μας. 37 χρόνια μετά η σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο συνεχίζει να μας θυμίζει τα διχοτομικά σχέδια του Ιμπεριαλισμού για την Κύπρο.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο από το Ραούφ Ντενκτάς, το Νοέμβριο του 1983, συνιστούσε άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να εμπεδώσει τη διχοτόμηση της Κύπρου και του λαού μας. Η μοναδική χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου είναι η Τουρκία. Τη συνεχιζόμενη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την κατοχική δύναμη, καταδικάσε και ο ΟΗΕ, ιδιαίτερα με τα ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Τουρκία εφάρμοσε συστηματικά –και τα τελευταία χρόνια εντατικοποίησε- μια δρακόντεια στρατηγική πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής αφομοίωσης των κατεχομένων και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το ΑΚΕΛ εκτίμησε την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους όπως φαίνεται στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, στις 25 Νοεμβρίου «Η παράνοµη αυτή ενέργεια αποσκοπεί στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και δημιουργεί συνθήκες για προώθηση γραµµής διπλής Ένωσης που θα οδηγήσει στην πλήρη κατάκτηση της από την Τουρκία και στη µετατροπή της σε βάση του Αμερικανό – νατοϊκου ιμπεριαλισμού»

Φέτος,  η ανακήρυξη του Ψευδοκράτους βρίσκει το Κυπριακό σε κρίσιμη καμπή. Το γεγονός πως οι συνομιλίες έχουν κυριολεκτικά παγιοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια ένεκα και της Πανδημίας σε συνδυασμό με την προκλητική στάση  της Τουρκίας του Ερντογάν, δυσχεραίνουν ολόκληρη τη διαδικασία. Δημιουργώντας έτσι αισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας προς τον κυπριακό λαό. Το αποκορύφωμα στις Τουρκικές προκλήσεις συνιστά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, που γίναμε μάρτυρες στις 8 του Οκτώβρη, πράξη καταδικαστέα και παράνομη. Δυστυχώς οι ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλίων και των νέων τετελεσμένων που δημιουργούνται, βαραίνουν και τη δική μας πλευρά. Ο Νίκος Αναστασιάδης, φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, στο Κρανς Μοντανά άλλωστε αυτό λέει και η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε πράξεις και με πρωτοβουλίες με σκοπό να πείσει κυρίως τη διεθνή κοινότητα πως είναι έτοιμος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Όμως, αρκέστηκε σε κούφια, όπως αποδεικνύονται, λογία και ανακοινώσεις χωρίς την παραμικρή ένδειξη για τη θέληση του για επανέναρξη των συνομιλιών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για λύση δύο κρατών ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών άλλες μορφές λύσεων.

Η φετινή επέτειος ανακήρυξης του Ψευδοκράτους, έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά τις «προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα. Οι πρόσφατες εκλογές στα κατεχόμενα είχαν ξεκάθαρα μετατραπεί σε μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση του νησιού μας και σε αυτές που θέλουν την οριστική του διχοτόμηση. Δυστυχώς η εκλογή του Τατάρ στην ηγεσία της Τ/κ κοινότητας αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, για το τόπο και το λαό μας. Εμείς θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι και συνεπείς στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Διαβεβαιώνουμε την κυπριακή νεολαία πως, θα σταθούμε εμπόδιο σε όλους όσοι θέλουν την Κύπρο μοιρασμένη. Θα αποτελέσουμε τροχοπέδη σε όσους επιθυμούν λύση δύο κρατών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες ο οποίος δεν είναι άλλος από το να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό μας. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την κοινή πάλη των δύο κοινοτήτων απέναντι στον κοινό εχθρό, τον Ιμπεριαλισμό. Η επανένωση της Κύπρου θα έρθει μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν τρέφουμε κανένα ψευτοδίλημμα για Ομοσπονδία ή άλλη μορφή λύσης. Το πραγματικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι μεταξύ Ομοσπονδίας ή διχοτόμησης. Καλούμε λοιπόν κάθε νέο και νέα που δε συμβιβάζονται με το σημερινό στάτους κβο και τη διχοτόμηση, να συμπορευθεί μαζί μας στον αντικατοχικό αγώνα, να δυναμώσει τη φωνή της ΕΔΟΝ, για να διατρανώσουμε πως:

«Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ»