Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, είναι αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα που άλλαξε την ανθρωπότητα. Είναι η επανάσταση που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και η οικοδόμηση μιας ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας χωρίς ταξικά δεσμά και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η σοσιαλιστική κοινωνία, είναι πέρα για πέρα εφικτή και αναγκαία.

Ο Κάρλ Μάρξ μιλώντας για τις επαναστάσεις είπε πως «Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας». Έτσι και οι μπολσεβίκοι στις 25 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο (7 Νοεμβρίου με το καινούργιο) του 1917 έγραψαν ιστορία. Με ηγέτη τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, με άρτια οργάνωση και με φάρο την επαναστατική ιδεολογία τους κατάφεραν να οδηγήσουν εκατομμύρια εξαθλιωμένους εργάτες και αγρότες της Ρωσίας στο να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους θέτοντας τις βάσεις για το πρώτο εργατικό κράτος του κόσμου, τη Σοβιετική Ένωση.

Τα επιτεύγματα της επανάστασης αποτέλεσαν φάρο για όλους τους εργαζόμενους ανά το παγκόσμιο, καθώς μετά την επανάσταση εφαρμόστηκε πολιτική γενικής, δωρεάν, υποχρεωτικής Παιδείας για όλους, εξαλείφοντας τον αναλφαβητισμό της χώρας. Εφαρμόστηκε καθολικά η  δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρείχε στέγη στους πολίτες της και εξασφαλισμένη εργασία, απαλλάσσοντας την κοινωνία από καπιταλιστικά φαινόμενα, όπως η ανεργία. Μαζί φυσικά με τα μεγάλα επιτεύγματα στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Πήρε σάρκα και οστά η χειραφέτηση της γυναίκας, η ισοτιμία των φύλων, ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους. Ταυτόχρονα, η Σοβιετική Ένωση ηγήθηκε του παγκόσμιου αγώνα για τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, με πέραν από είκοσι εκατομμύρια νεκρούς, διασώζοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η Σοβιετική Ένωση, στάθηκε με συνέπεια δίπλα στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του λαού της Κύπρου. Σημειώνουμε ότι τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ που μέχρι σήμερα αποτελούν ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχών λύσης του Κυπριακού, επιτεύχθηκαν με την πολύτιμη στήριξη της κοινότητας των σοσιαλιστικών κρατών.

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού η παγκόσμια αστική τάξη, προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως η ιστορία τελείωσε και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο καπιταλισμός. Πως μπορεί όμως ο καπιταλισμός να είναι το ιδανικότερο σύστημα για τους λαούς, όταν όλος ο πλανήτης υποφέρει από πείνα, εξαθλίωση, ανεργία; Όταν μειώνουν κονδύλια για τη δημόσια υγεία, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση της; Πως μπορεί να είναι το μέλλον, όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με το 1% της ανθρωπότητας να κατέχει το 45% του παγκόσμιου πλούτου και μάλιστα με αυξητική τάση; Είναι, λοιπόν, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, η περιβαλλοντική καταστροφή, ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, η φασιστική απειλή που αναδεικνύουν καθημερινά, την αναγκαιότητα για ένα διαφορετικό δρόμο για την ανθρωπότητα, για το σοσιαλιστικό αύριο στον τόπο μας και στον κόσμο.

Ως ΕΔΟΝ παραμένοντας πιστοί στην πρωτοπόρα επαναστατική κοσμοθεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού τιμούμε και φέτος τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και τα διδάγματα της, που σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, τόσο για την Οργάνωση μας, όσο και για όλους τους λαούς του κόσμου. Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι του απλού ανθρώπου, του μαθητή, του φοιτητή, του εργαζόμενου, του άνεργου μέχρι την νίκη. Γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός. Γιατί οι λαοί θα νικήσουν ξανά!

Μορφωτικό Γραφείο
7/11/2021