Συμπληρώνονται φέτος 81 χρόνια από το βροντερό «ΟΧΙ» που αναφώνησε ο Ελληνικός λαός κόντρα στη λαίλαπα του φασισμού και του ναζισμού, στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στην επίθεση της φασιστικής Ιταλίας αποτελεί ένδοξο ορόσημο στην Ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του κόσμου, παγκόσμιο σύμβολο πατριωτισμού και αντιφασισμού. Η 28η Οκτωβρίου, ήταν η αρχή της σύγκρουσης με το φασισμό, που συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την Εθνική Αντίσταση των χρόνων 1941-44 ενάντια στην τριπλή κατοχή.

Η παραχάραξη της ιστορίας από την άρχουσα τάξη της Ευρώπης ωστόσο, προσπαθεί να αποδώσει την ηρωική αντίσταση του λαού, σε πολιτική απάντηση και θέση του Ι. Μεταξά, τότε δικτάτορα στην Ελλάδα.  Ο λαός της Ελλάδας όμως, δεν ξεχνά, θυμάται ποιοι ήταν οι δωσίλογοι, αυτοί με τις μπακαλοσακούλες, και ποιοι πραγματικά θυσιάστηκαν. Θυμάται το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που συσπείρωσε και οργάνωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή και απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Δίστομο, Καλάβρυτα, Καισαριανή, Κοκκινιά είναι μόνο λίγοι από τους τόπους μαρτυρίων των Ελλήνων. Μόνο δέος μπορεί να νιώθει κάποιος για ανθρώπους που παρόλες τις κακουχίες, την πείνα και την έλλειψη των βασικών για τη διαβίωση αγαθών δεν λύγισαν και έδωσαν την ζωή τους.

Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης αναγνωρίζουμε και τιμούμε τις θυσίες όλων εκείνων των αγωνιστών της Αντίστασης, που πάλεψαν ηρωικά για να τιμήσουν τις αξίες και τα ιδανικά τους και ιδιαίτερα αυτό της Ελευθερίας. Αντλούμε διδάγματα και με τη σειρά μας καλούμαστε να ορθώσουμε ανάστημα ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας και κόντρα σε αυτούς που συζητούν για ξεπούλημα της εδραιώνοντας τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Η οργανωμένη πάλη είναι ο μόνος δρόμος για συλλογική μάχη και διεκδίκηση. Ας οργανωθούμε και ας παλέψουμε λοιπόν για λευτεριά κι επανένωση. Για την πατρίδα μας, το μέλλον μας, τη νεολαία και τα δικαιώματα μας.