Η «πόλη φάντασμα»
Με την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο 14-16 Αυγούστου του 1974, αφού είχε προηγηθεί το προδοτικό πραξικόπημα από την ΕΟΚΑ Β΄ και την Χούντα των Αθηνών που άνοιξε την κερκόπορτα για την βάρβαρη τουρκική εισβολή στις 20 του Ιούλη, η Αμμόχωστος είχε καταληφθεί
. Μπορεί να μην ήταν στα αρχικά σχέδια των κατακτητών η κατάληψη και της Αμμοχώστου, αλλά η υποχώρηση της Εθνικής Φρουράς και η στάση των πραξικοπηματιών «άφησαν» την πόλη στα χέρια των Τούρκων.  Από το 1974 η πόλη της Αμμοχώστου καθιερώθηκε να ονομάζεται και «Πόλη Φάντασμα» εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τουρκικός στρατός την έθεσε υπό τον έλεγχο του, την περίφραξε και την κράτησε κλειστή, κηρύσσοντάς την «στρατιωτική περιοχή». Από τότε, η πρόσβαση στην πόλη ήταν απαγορευμένη για το κοινό ενώ πρόσβαση σε αυτήν είχε αποκλειστικά και μόνο ο τουρκικός στρατός.

Η Τουρκία, χρησιμοποίησε την πόλη της Αμμοχώστου ως διαπραγματευτικό χαρτί σχεδόν σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος. Το γεγονός ότι η πόλη για 46 και πλέον χρόνια δεν είχε εποικηθεί δημιουργούσε στους Αμμοχωστιανούς την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα επέστρεφε πίσω στους νόμιμους κατοίκους της. Επιπλέον, ο μη εποικισμός της Αμμοχώστου θεωρείτο δεδομένο πως διευκόλυνε την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος αφού δεν περιέπλεκε περισσότερο τα δεδομένα.

 

Πως φτάσαμε στο να γίνουν πράξεις οι απειλές;
Δυστυχώς, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά το 2017 και τη μη ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, η ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης είναι μεγάλη αφού με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστρεψε το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και με διάφορες παλινωδίες στο Κυπριακό δεν ανάπτυσσε καμία πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θέτοντας διάφορους όρους και προϋποθέσεις που το μόνο που κατάφερναν ήταν να διευκολύνουν την Τουρκία. Οι απαράδεκτες αναφορές περί λύσης «χαλαρής ομοσπονδίας» ή ακόμα και δύο κρατών ή συνομοσπονδίας που ανέφερε είτε δημόσια είτε σε άλλους πολιτικούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρούμε πως δεν είναι άσχετες με τις σημερινές τραγικές εξελίξεις. Με αποτέλεσμα, να ξεκινήσουν από πλευράς Τουρκίας και από διχοτομιστές Τουρκοκύπριους μια συζήτηση περί ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Μετά από μια σειρά προκλητικών και απαράδεκτων ενέργειων της Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην Αμμόχωστο, η κατοχική δύναμη προχωρεί σε νέα τετελεσμένα.

Δυστυχώς, η Αμμόχωστος άνοιξε…
Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία άκρως διαιρετική και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Οι εξαγγελίες της περί ανοίγματος μέρους του παραλιακού μετώπου εντός της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκαν, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Μια ενέργεια που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι γεγονός ότι, ο κίνδυνος να βρεθούμε για ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων ελλοχεύει και θα ενταθεί εάν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα διενεργώντας τις κατάλληλες ενέργειες.

Ο Ερτογάν, με αφορμή την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά ζητήματα των Τουρκοκυπρίων, αποφάσισε μαζί με τον λεγόμενο «Πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης και του παραλιακού της μετώπου.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι, η Τουρκία βρίσκει έδαφος για να υλοποιήσει τις απειλές της και εκμεταλλεύεται τη χρονική στιγμή στην οποία δεν διεξάγονται συνομιλίες. Η στασιμότητα, το διαπραγματευτικό κενό καθώς και η απουσία πιέσεων από τη Διεθνή Κοινότητα δημιουργούν μία ευνοϊκή συνθήκη ώστε η Τουρκία να πραγματώσει τα σχέδιά της. Ειδικά σε αυτήν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είναι επιτακτική ανάγκη να διαμηνύσουμε τόσο προς την Τουρκία και τους διχοτομιστές εκπροσώπους της στο ψευδοκράτος, όσο και προς τη Διεθνή Κοινότητα ότι θα αγωνιστούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο.

 

Νερό στο μύλο των εθνικιστών
Η προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας έδωσε την καλύτερη αφορμή τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους και στις δύο κοινότητες για να σπείρουν ξανά το δηλητήριο του εθνικισμού. Είναι ξεκάθαρη διαπίστωση πως οι εθνικιστές και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος έχουν ταυτόσημες απόψεις και ο μοναδικός τους στόχος είναι η οριστική διαίρεση του Κυπριακού λαού. Από τη μια οι εθνικιστές Τουρκοκύπριοι πανηγυρίζουν για την απαράδεκτη ενέργεια του ανοίγματος μιας πόλης που δεν τους ανήκει, ενώ από την άλλη οι Ελληνοκύπριοι εθνικιστές εντείνουν τις φωνές για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, γεγονός που δεν προσφέρει τίποτα, παρά μόνο διαχωρίζει και μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού, ενισχύοντας τα σχέδια της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Μόνη λύση οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού
Ειρήνη στην Κύπρο εδώ και τώρα

Από τη δική μας πλευρά, χαιρετίζουμε τις όποιες ενέργειες διαμαρτυρίας και καταδίκης της απόφασης γίνονται, κυρίως από το Δήμο Αμμοχώστου. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην στάση μεγάλης μερίδας των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας που καταδίκασαν την απαράδεκτη απόφαση και εκφράζουν την συμπόνοια τους προς τους πρόσφυγες και τους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου.

Θεωρούμε ότι η πιο γόνιμη κίνηση, είναι η συνεχής πίεση για την επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα. Οι αρχές λύσης του Κυπριακού παραμένουν οι ίδιες, επιδιώκουμε λύση στα πλαίσια Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απαιτείται, λοιπόν, σαφής και ισχυρή στάση απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας απαρέγκλιτη από το συμφωνημένο πλαίσιο και συνεπής πορεία προς τη λύση του Κυπριακού, που μόνο με αυτή θα διανοιχθεί ο δρόμος προς δικαίωση του λαού μας, την επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου μας. Τότε και μόνο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, ως μοναδικοί αφέντες της Κύπρου μας.