Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επέκταση της Κυπριακής Ανεξαρτησίας που επισημάνθηκε στις 16 Αυγούστου 1960, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου οι υποψήφιοι του Φεβρουάριο του 1959. Το 1963 αποφασίστηκε όπως ο κυπριακός λαός γιορτάζει

Μια ανεξαρτησία με έντονα διαιρετικά στοιχεία, με την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων και ξένων στρατευμάτων και με ένα δοτό σύνθημα, αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαλείμματος και βασίλευσης» των Βρετανών και της αδιέξοδος τακτικής που ακολουθήθηκε ως προς τον αντιαποικιακό αγώνα η ελληνοκυπριακή δεξιά. Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ, παρόμοια που διαφώνησαν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, έθεσαν τις όποιες αδυναμίες στο περιθώριο και κάλεσαν το λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να συνεχίσουν την πάλη για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας και την απαλία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ για να αποτραπούν οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για διχοτόμηση του νησιού.

Οι μεθοδεύσεις και τα σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο, τον εθνικισμό-σοβινισμό, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1974 συντελέστηκε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η Χούντα των Αθηνών με τους νέους συνεργάτες της, την ΕΟΚΑ Β ‘, στις 15 Ιουλίου 1974 κατέλαβε τη δημοκρατία και προσπάθησε να ανατρέψει τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το προδοτικό πραξικόπημα. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη βρήκε την ευκαιρία που επιδόθηκε για χρόνια και στις 20 Ιουλίου εισέβαλε στην Κύπρο ολοκληρώνοντας το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας.Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής των κυπριακών εδαφών, είναι τεράστιες. Χιλιάδες νεκροί,

Η ΕΔΟΝ είναι περήφανη για τους αγώνες που έδωσαν χιλιάδες μέλη της για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκατοντάδες ΕΔΟΝίτες έδωσαν ό, τι πολυτιμότερο είχαν, χάνοντας την ίδια τους τη ζωή, κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Η εξηντάχρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάφτηκε με το αίμα των ΕΔΟΝιτών για την επιβίωση και την εδραίωση του δικοινοτικού μας κράτους.

61 χρόνια από την επέκταση της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ΕΔΟΝ καλούμε κάθε νέο και νέο, να εντείνουμε τον αντικατοχικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Να παλέψουμε για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφιακά του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, για μια Κύπρο κυριαρχή, ακέραια και αποστρατιωτικοποιημένη.

Ζήτω η Κύπρος μας, πατρίδα όλων των παιδιών της!

Μορφωτικό Γραφείο
1/10/2021