Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας που επισημοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1960, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου οι οποίες υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 1959. Το 1963 αποφασίστηκε όπως ο κυπριακός λαός γιορτάζει και τιμά τη μέρα της ανεξαρτησίας της πατρίδας του την 1η Οκτωβρίου.

Μιας ανεξαρτησίας με έντονα διαιρετικά στοιχεία, με την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων και ξένων στρατευμάτων και με ένα δοτό σύνταγμα, αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» των Βρετανών και της αδιέξοδης τακτικής που ακολούθησε ως προς τον αντιαποικιακό αγώνα η ελληνοκυπριακή δεξιά. Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ, παρόλο που διαφώνησαν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, έθεσαν τις όποιες αδυναμίες στο περιθώριο και κάλεσαν το λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να συνεχίσουν την πάλη για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας και την απαλλαγή των αρνητικών σημείων των συμφωνιών. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ για να αποτραπούν οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για διχοτόμηση του νησιού.

Οι μεθοδεύσεις και τα σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο, τον εθνικισμό-σοβινισμό, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1974 συντελέστηκε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η Χούντα των Αθηνών με τους ντόπιους συνεργάτες της, την ΕΟΚΑ Β’, στις 15 Ιουλίου 1974 κατέλυσαν τη δημοκρατία και προσπάθησαν να ανατρέψουν τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το προδοτικό πραξικόπημα. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη βρήκε την ευκαιρία που επιζητούσε για χρόνια και στις 20 Ιουλίου εισέβαλε στην Κύπρο ολοκληρώνοντας το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής των κυπριακών εδαφών, είναι τεράστιες.  Χιλιάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι, ενώ χιλιάδες Κύπριοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Η ΕΔΟΝ είναι περήφανη για τους αγώνες που έδωσαν χιλιάδες μέλη της για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκατοντάδες ΕΔΟΝίτες έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, χάνοντας την ίδια τους τη ζωή, κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Η εξηντάχρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάφτηκε με το αίμα των ΕΔΟΝιτών για την επιβίωση και εδραίωση του δικοινοτικού μας κράτους.

60 χρόνια από την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ΕΔΟΝ καλούμε τον κάθε νέο και νέα, να εντείνουμε τον αντικατοχικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Να παλέψουμε για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, για μια Κύπρο κυρίαρχη, ακέραιη και αποστρατιωτικοποιημένη.

Ζήτω η Κύπρος μας, πατρίδα όλων των παιδιών της!

Μορφωτικό Γραφείο
1/10/20