«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις
Όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα
Με λένε Παύλο Φύσσα απο τον Πειραιά» -Killah P

Ο Παύλος Φύσσας, γεννήθηκε στις 10 Απριλίου το 1979.  Ήταν Έλληνας καλλιτέχνης της ραπ. Μέσω της μουσικής του μιλούσε για την στάση που ακολουθούσε στην ζωή του, για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, για τον αντιφασιστικό αγώνα.

Είχε αναπτύξει έντονη αντιφασιστική δράση και είχε πάντα την ανάγκη να προσφέρει σε άλλους, γι’ αυτό και τα έσοδα των συναυλιών του τα χρησιμοποιούσε πάντα με σκοπό να βοηθήσει τους αδικημένους της ζωής. O στίχος του αφορούσε την αδικία και μέσω αυτού εκφραζόταν.

Ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι, ο αντιφασίστας μουσικός, Παύλος Φύσσας, δολοφονείται σε δημόσια θέα από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Οι μαχαιριές στην καρδιά του Παύλου ήταν εν ψυχρώ υπολογισμένες και ακριβείς. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Χρυσαυγίτες της τοπικής, αντιλήφθηκαν την παρουσία του Φύσσα σε καφετέρια και ενημέρωσαν την οργάνωση με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το τάγμα εφόδου που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.  Η δολοφονική επίθεση οργανώθηκε, «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Ξεκάθαρα έχει αποδειχτεί ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος και τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 μετά από 5,5 χρόνια διάρκειας, η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται στην Ελλάδα και ο αγώνας της ηρωίδας μάνας του Παύλου, Μάγδας Φύσσα δικαιώνεται. Σωρεία ντοκουμέντων έχουν κατατεθεί τα τελευταία 5 χρόνια που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή αναγνωρίζεται χάρη στον αγώνα της Μάγδας, ως εγκληματική οργάνωση και ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους της Ελλάδας τραγουδώντας «δεν θα περάσει ο φασισμός». Ο Παύλος ζει μέσα από τις φωνές τους.

Πλησιάζοντας την επέτειο της δίκης, χρέος μας είναι να θυμόμαστε ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελειώνει με μια καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου. Στεκόμαστε όρθιοι στην πάλη για να τσακίσουμε τον φασισμό από την κοινωνία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια. Χρέος προς τον Παύλο και κάθε Παύλο που δολοφονήθηκε από το μαύρο φίδι του φασισμού είναι να συνεχίσουμε τον  αγώνα για την απαλλαγή της κοινωνίας από το καπιταλιστικό σύστημα που θρέφει και αναπαράγει το μόρφωμα του φασισμού. Μόνο με την απαλλαγή από τον καπιταλισμό θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια υγιή κοινωνία, «καθαρή» από το μίασμα του φασιστικού μορφώματος.