Η 14η Αυγούστου σηματοδοτεί τη μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974. Με τη Β΄ φάση της εισβολής ολοκληρώνονται τα Νατοϊκά σχέδια εις βάρος της Κύπρου και του λαού της. Ο Αττίλας έφτασε μέχρι την Αμμόχωστο και την Μορφου καταλαμβάνοντας έτσι το 37% του εδάφους του νησιού, το οποίο κατέχει παράνομα μέχρι σήμερα. Πέρασαν 47 χρόνια όπου τα Ιμπεριαλιστικά σχέδια έλαβαν “σάρκα και οστά” με σκοπό τη διχοτόμηση και τη μετατροπή της Κύπρου σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, αφού είχε προκαλέσει την κατάρρευση της Διάσκεψης της Γενεύης, συνέχισε την προέλαση εκμεταλλευόμενη την χουντοεοκαβήτικη προδοσία, την αποδιοργάνωση του στρατού και έχοντας την ανοικτή κάλυψη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και προσωπικά του αρχιτέκτονα της συνωμοσίας, Χένρι Κίσσινγκερ.

Εκατοντάδες παιδιά του λαού μας, έπεσαν ηρωικά στις μάχες που δόθηκαν για την αποτροπή της προέλασης του Αττίλα. Τιμούμε τη θυσία αυτών των ηρώων  που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και την ελευθερία απέναντι στους εισβολείς, στην προδομένη και άνιση μάχη του 1974.

Αντιθέτως, οι αίτιοι ολόκληρης της τραγωδίας του 1974, χουντικοί και εοκαβητατζήδες καθώς ο Αττίλας προέλαυνε, προχώρησαν σε μαζικές σφαγές άμαχων Τουρκοκυπρίων στην Αλόα, τη Μάραθα και το Σανταλάρι. Η προδοσία τους συμπληρώθηκε με την παράδοση της Αμμοχώστου, την οποία εγκατέλειψαν στον τούρκικο στρατό παρότι δεν ήταν στα σχέδιά του. Λίγες μέρες αργότερα διέπραξαν ακόμα ένα έγκλημα. Οι πραξικοπηματίες μεταδίδοντας ανυπόστατες ειδήσεις καλούσαν τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη, οδηγώντας εκατοντάδες από αυτούς να πέσουν στα χέρια του Αττίλα και πολλοί από αυτούς να δολοφονηθούν στο περιβόλι της Πέρτζαινας.

47 χρόνια μετά και ο πόθος της επιστροφής μένει ανεκπλήρωτος. Ως νέα γενιά θα πρέπει να  συνεχίσουμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Για εμάς η επιλογή δεν είναι άλλη από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 77-79. Η ΔΔΟ αποτελεί το δρόμο όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα μπορούν να ζήσουν και πάλι μαζί, ειρηνικά σε μια Κύπρο λεύτερη και επανενωμένη, πατρίδα όλων των παιδιών της.

Μορφωτικό Γραφείο
14/8/2021