Συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα πέντε χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Στις 6 Αυγούστου του 1945 και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει από το Μάη του ίδιου χρόνου, οι Αμερικάνοι φρόντισαν, το «little boy», η ατομική βόμβα τριών μέτρων και τεσσάρων τόνων να κάνει «μεγαλειώδες» έργο βυθίζοντας τη Χιροσίμα κάτω από την επιφάνεια της γης. Πάνω από την πόλη δημιουργείται ένας εκτυφλωτικός τεχνητός ήλιος, που στο πέρασμά του εξαϋλώνει τα πάντα. Μια τεράστια κολόνα φωτιάς ανεβαίνει στον ουρανό. Μόλις η φωτιά κοπάζει ένα γιγάντιο μανιτάρι σκεπάζει την πόλη. Η λέξη κόλαση δεν είναι αρκετή… Τα τροχιοδρομικά οχήματα έμειναν γεμάτα με τους απανθρακωμένους επιβάτες τους στρυμωγμένους στα καθίσματα ή στοιβαγμένους όρθιους στους εξώστες. Ένας άνεμος ταχύτητος 1.200 χλμ. την ώρα σηκώθηκε και γκρέμισε τους τοίχους σε μια ακτίνα 1.500 μ., θρυμματίζοντας τα τζάμια των παραθύρων ακόμα και σε απόσταση 12 χλμ. από το σημείο Μηδέν. Ένας πύρινος κυκλώνας στροβιλιζόταν επί έξι ώρες. Έπειτα διαπιστώθηκαν στους επιζώντες παράξενα φαινόμενα: έμετοι, διάρροιες, πλήθος μικρών αιμορραγιών στο στόμα και στο λαιμό. Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι πεθαίνουν ακαριαία. Πριν τελειώσει η χρονιά άλλες 30.000 ανθρώπινες ψυχές δεν άντεξαν. Το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της πόλης χάθηκε.

Τρεις μέρες αργότερα στις 9 Αυγούστου ακολούθησε το δεύτερο μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με στόχο αυτή τη φορά το Ναγκασάκι. Ο τραγικός απολογισμός αυτής της βάρβαρης επίθεσης 70.000 άνθρωποι. Από τότε μέχρι και  σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και τους στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δυο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν, όχι από φυσική αιτία, αλλά από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ήθελε να δοκιμάσει νέα όπλα από τη μια, ενώ από την άλλη επεδίωκε τον εκφοβισμό, κύρια, της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά του επαναστατικού Κινήματος και των λαών του κόσμου. Άλλωστε αυτό αποδεικνύουν και οι δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων Χ. Τρούμαν: «Ατομική βόμβα συνδυασμένη με την βασικήν δύναμιν του σύμπαντος, τη δύναμιν εκ της οποίας και ο ήλιος αντλεί την ιδικήν του, εξαπελύθη εναντίον εκείνων που έφεραν τον πόλεμον εις την Απω Ανατολήν. Εδαπανήσαμεν 2.000 εκατομμύρια δολάρια διά την πρωτοφανούς μεγέθους εις την ιστορίαν επιστημονικήν αυτήν κερδοσκοπίαν και ενικήσαμεν… Θα προβώ εις περαιτέρω μελέτας και θ’ απευθύνω κι άλλας συστάσεις προς το Κογκρέσον ως προς τον τρόπον καθ’ ον η ατομική δύναμις θα αποβή μέσον πανίσχυρον και αναγκαστικής επιδράσεως προς διατήρησιν της παγκοσμίου ειρήνης».

Ο Αύγουστος του 1945 έδειξε σε ολόκληρο τον πλανήτη το μέγεθος και τη φύση των εγκλημάτων που είναι διατεθειμένος να διαπράξει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία του. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι συνιστούν μόνιμη υπενθύμιση ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά και της ζωής στον πλανήτη. Σήμερα, 75 χρόνια μετά, το αίτημα των λαών του κόσμου για πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό παραμένει. Γι’ αυτό το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τον αγώνα για την προστασία της ζωής μας. Στην περιοχή μας θα πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθούμε στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακιουγιού καθώς και σε κάθε άλλη τέτοια ενέργεια στην περιοχή μας.