Συμπληρώνονται  φέτος 47 χρόνια από την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής. Η εισβολή αποτέλεσε το δεύτερο μέρος του δίδυμου εγκλήματος που σημειώθηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Σαράντα επτά χρόνια έχουν περάσει από το ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ξένων δυνάμεων για το μοίρασμα του νησιού μας.

Το ΝΑΤΟ με την βοήθεια της Χούντας και της  ΕΟΚΑ Β΄, πραγματοποιώντας το πραξικόπημα άνοιξαν την κερκόπορτα  στον βάρβαρο Αττίλα που έψαχνε την ευκαιρία να εισβάλει στο νησί. Η Τουρκία εκμεταλλευομένη  την χαοτική  κατάσταση που επικρατούσε στο νησί και την εθνική φρουρά αποδιοργανωμένη, εισβάλει στις 20 Ιούλη με το πρόσχημα να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους. Με αυτό τον τρόπο καταλαμβάνει το 37% του εδάφους της Κύπρου, το οποίο κατέχει παράνομα μέχρι σήμερα. Ο τούρκικος στρατός σπέρνει  χιλιάδες θανάτους, αιχμαλωτίζει και ξεριζώνει χιλιάδες ελληνοκυπρίους. Οι  πληγές που άφησε πίσω της η τραγωδία του 1974 τις βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Καθημερινά, βλέπουμε οικογένειες να ψάχνουν ακόμη τους αγνοούμενους τους, χωρίς να γνωρίζουν τι έχουν απογίνει. Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες προσδοκούν την επιστροφή στα χωριά τους, κάτι που η υφιστάμενη κατοχή δεν τους το επιτρέπει.

Ως ΔΚΚΦ Προοδευτική στηρίζουμε την λύση του κυπριακού στην μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύσης. Λύση, η οποία βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Μακαρίου-Ντενκτάς το 1977 και Κυπριανού – Ντενκτάς το 1979, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο, μακριά από ξένες εγγυήσεις, στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε στους αγωνιστές της αντίστασης κατά του δίδυμου εγκλήματος, είναι ότι ως νέα γενιά θα είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα, ούτως ώστε να αποτρέψουμε την διχοτόμηση της πατρίδας μας. Παλεύουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, ενωμένοι στον κοινό μας αγώνα για την αποτροπή κάθε εθνικιστικής παρέμβασης και στις δυο κοινότητες. Οφείλουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα μας «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΟΧΗ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ». Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ειρηνική συμβίωση όλων κατοίκων του νησιού, σε μια επανενωμένη Κύπρο, πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

Μορφωτικό Γραφείο
20/7/2021