Φτωχότερη είναι από χθες η Κύπρος και η Αριστερά αφού, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 χρόνων ο Παπαλάζαρος Νεοφύτου όπου υπήρξε μορφή σύμβολο για την Ιστορία και το λαό της Κύπρου.

Ο Παπαλάζαρος από τα Χολέτρια της Πάφου πατέρας 9 παιδιών 2 εκ των οποίων έγιναν σύμβολο αντίστασης ενάντια στο ντόπιο φασισμό και τον ξένο Αττίλα. Ο Κυριάκος 17 χρονών δολοφονήθηκε την 1η Ιουλίου το ΄73 μέσα στην Μητρόπολη Πάφου από μέλος της ΕΟΚΑ Β΄ που του είχε τοποθετήσει το όπλο στο στόμα και το πυροβόλησε. Ο Σωτήρης έπεσε μαχόμενος ενάντια στην Τούρκικη βάρβαρη εισβολή τον Ιούλη του 1974. Πολέμιος του φασισμού ήταν και ο ίδιος αφού κατατάχθηκε εθελοντής στο αγγλικό στρατό στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Παπαλάζορος άνθρωπος της αγροτιάς, ήταν πάντα μαχητής για την ειρήνη τόσο στην Κύπρο όπως και σε όλο τον κόσμο. Στην καρδία του δεν χωρούσε το μίσος όπως και ο ίδιος δήλωσε «Ποτέ δεν δίδαξα στα παιδιά μου το μίσος γιατί οι Τούρκοι μας πήραν τον Σωτήρη μας. Οι δικοί μας, οι αδελφοί μας, το ίδιο εγκληματικά δεν πήραν και τον Κυριάκο μας; Αυτή την αλήθεια πρέπει να λέμε στους νέους. Για να μην τους μπολιάζουμε με μίσος και σοβινισμό».

Πάντα να πολέμα και να προσεύχεται για την λευτεριά του λαού μας και την συνύπαρξη μας με τους Τουρκοκύπριους που όπως έλεγε είναι αδέλφια μας και πρέπει να τους αγαπούμε. Υπερασπιστής της δικαιοσύνης, την οποία υπηρετούσε μέχρι την τελευταία του πνοή και απαιτούσε για τα παιδιά του. Ο Παπαλάζαρος αφιέρωσε την ζωή του ως ιερέας και αγωνιστής της Αριστεράς, στις αξίες του που είχαν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη και την ισότητα.

Χρέος μας να κρατήσουμε την μορφή του στην μνήμη μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα του για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη σε όλο το κόσμο.

Από ομιλία του σε Εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την καταδίκη των Μαύρων Επετείων του Πραξικοπήματος και της εισβολής