Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως “Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους” από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1987.

Η μάστιγα των ναρκωτικών δυστυχώς ταλανίζει αρκετούς νέους και νέες στις μέρες μας, απομακρύνοντας τους από το νόημα της ζωή τους. Καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ορισμένοι κάνουν χρήση από άγνοια ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύοντας πως με τη χρήση ναρκωτικών θα ξεφύγουν από τα προβλήματα και τα αδιέξοδα όπως η φτώχεια, η ανεργία που προκαλεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα ναρκωτικά αποχαυνώνουν και καθιστούν αδρανή τη κριτική σκέψη με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην έχουν καμία ένσταση ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνονται εις βάρος τους, γεγονός που συμφέρει και επιθυμεί ο Καπιταλισμός. Από τη διακίνηση των ναρκωτικών βέβαια, έχουν να πλουτίσουν οι έμποροι και γενικά όσοι εμπλέκονται σε αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ ζωής και θανάτου.

Στη δική μας αντίληψη θεωρούμε πως η πολιτεία θα πρέπει να στοχεύσει στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών. Οι διάφορες δομές και υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα. Η σωστή πρόληψη και ενημέρωση από νεαρή ηλικία για τους κινδύνους των ναρκωτικών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στον αγώνα ενάντια σε αυτά. Δεν αποδεχόμαστε το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε “σκληρά” και “μαλακά”, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να διαχωριστούν σε “σκληρές” και “μαλακές” οι αιτίες που οδηγούν ένα νέο στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε πως καμία διέξοδος, καμία λύτρωση δεν βρίσκονται στα ναρκωτικά. Οι ναρκωτικές ουσίες δεν δίνουν τις λύσεις που αναζητά ο κάθε χρήστης.

Η πραγματική λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από  τον ταξικό αγώνα και την οργανωμένη πάλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά το Καπιταλιστικό σύστημα.

Ως Προοδευτική Θεσσαλονίκης καλούμε κάθε νέο και νέα να κρατηθεί μακριά από τη μάστιγα των ναρκωτικών, να μείνει μακριά από το θάνατο. Την ίδια στιγμή αποτελεί καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε πρώην χρήστες που παλεύουν να ενσωματωθούν και πάλι στην κοινωνία. Ταυτόχρονα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος που στο βωμό του κέρδος θυσιάζει και ανθρώπινες ζωές. Να απαλλαγούμε από αυτό τον άδικο κόσμο που θέλει τη νέα γενιά αποχαυνωμένη και ευάλωτη. Χρέος μας λοιπόν είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ούτως ώστε να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη που στο επίκεντρο θα είναι ο Άνθρωπος και όχι το κέρδος. Σε μια κοινωνία όπου κανείς δε θα ψάχνει την ευτυχία του στις ναρκωτικές ουσίες.

ΟΥΤΕ ΣΚΛΗΡΑ ΟΥΤΕ ΜΑΛΑΚΑ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Γραφείο Τύπου
26/6/2020