Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του σύντροφου Δημήτρη Χριστόφια, ιστορικού ηγέτη της αριστεράς που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής. 

Η Προοδευτική Θεσσαλονίκης δημοσιεύει το κείμενο που αφιέρωσε στο σύντροφο Δημήτρη στο βιβλίο συλλυπητηρίων. 

Σύντροφε Δημήτρη,

Οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες, οι Προοδευτικάριοι και οι Προοδευτικάριες της Θεσσαλονίκης σε αποχαιρετούμε. Με τις γροθιές υψωμένες. Με τα κόκκινα λάβαρα ψηλά.

Γνωρίζουμε καλά τις πολύτιμες παρακαταθήκες που μας αφήνεις και σε αυτές θα είμαστε πιστοί. Ανέλαβες την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε κρίσιμες στιγμές και ηγήθηκες όλων εκείνων των συντρόφων που αγωνίστηκαν για να διασωθεί το ΑΚΕΛ, με την κομμουνιστική ιδεολογία του και τον ταξικό αντιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έβαλες τη σφραγίδα σου στην πορεία και στη φυσιογνωμία του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου. Με σένα στην ηγεσία, το Κόμμα μεγάλωσε την απήχηση του μέσα στο λαό μας. Αγωνίστηκες με πείσμα, αφοσίωση και πίστη για τα δίκαια της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για την υπόθεση της λευτεριάς και επανένωσης της Κύπρου, για το σοσιαλιστικό αύριο του κόσμου.

Η πυξίδα που μας παραδίδεις είναι καθαρή. Το Κόμμα μας είναι το σπίτι όλων των Κυπρίων εργαζομένων –Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και η Κύπρος είναι «πατρίδα όλων των παιδιών της»! Η τιμή της μνήμης σου σημαίνει πρώτα από όλα να συνεχίσουμε τον αγώνα για όλα αυτά.
Και αυτό υποσχόμαστε ότι θα πράξουμε.

Ξέρουμε ότι πάντα η ανάγκη θα γίνεται Ιστορία, έστω κι αν κάποιες στιγμές γίνεται σιωπή. Στο τέλος η Ιστορία μιλά. Και δικαιώνει τους ανένδοτους.

Στο καλό σύντροφε.

Κλείνοντας σου αφιερώνουμε μερικούς στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
«Όταν η καρδιά σου,
που τόσο αγάπησε τον κόσμο, θα ‘χει λιώσει.
Να λείπεις- δεν είναι τίποτα να λείπεις.
Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,
θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει,
θα ‘σαι για πάντα μέσα σ” όλο τον κόσμο…»

ΕΔΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 25/06/2019

Διαβάστε επίσης άρθρο για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Χριστόφια που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Νεολαία τον Ιούνιο του 2020.