Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, αποφάσισε τη διοργάνωση του 33ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) της ΕΔΟΝ.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν είναι εφικτό το φετινό Φεστιβάλ να γίνει την καθιερωμένη περίοδο στις αρχές Ιουλίου. Γι αυτό το λόγο, με την προσδοκία ότι δεν θα έχουμε νέες περιπέτειες με τον κορωνοϊό μετά το καλοκαίρι, αποφασίσαμε τη διεξαγωγή του 33ου Φεστιβάλ σε νέες ημερομηνίες. Στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 και 2 Οκτωβρίου, στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία, θα κτυπά η καρδιά της νέας γενιάς.

Το 33ο Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, οργανώνεται, αντιστέκεται, νικά!». Το φετινό σύνθημα, στέλλει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των νέων που δεν συμβιβάζεται. Αυτή η νέα γενιά, που πάει κόντρα στη θεωρία που θέλει τάχα όλους τους νέους και νέες να απαξιώνουν την πολιτική και την οργανωμένη πάλη. Η νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή, τον εθνικισμό – σοβινισμό και τον ιμπεριαλισμό. Η νέα γενιά, που αγωνίζεται για απελευθέρωση κι επανένωση, για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς, εγγυήτριες δυνάμεις και επεμβατικά δικαιώματα. Η νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται ούτε με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, ούτε με τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, που μετατρέπουν τους πολλούς σε δούλους του 21ου αιώνα και τους λίγους σε σύγχρονους αριστοκράτες. Η νέα γενιά, που παλεύει για την κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η πανδημία επιτάχυνε τον ερχομό της νέας διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης, είναι μεγάλη ανάγκη η νέα γενιά, με αυτά τα ιδανικά, να οργανωθεί, για να αντισταθεί και να νικήσει!

Εάν τα περιοριστικά μέτρα το επιτρέψουν, μαζί μας όπως σε κάθε Φεστιβάλ, θα βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες και συναγωνιστές μας. Αυτό που με βεβαιότητα δεν είναι εφικτό, είναι να έχουμε μαζί μας τις δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες από αδελφές Οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, από το 33ο Φεστιβάλ θα απουσιάζει η Διεθνούπολη, λόγω της πανδημίας.

Στο πολιτιστικό μέρος του 33ου ΠΦΝΦ, θα υπάρχει ζωντανό και πλούσιο πρόγραμμα σε τέσσερις σκηνές με πλειάδα σχημάτων και καλλιτεχνών.

  • Η Κεντρική Σκηνή, θα φιλοξενήσει και πάλι, τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του ελληνικού και του κυπριακού στερεώματος. Το πρόγραμμα θα ξεκινά με κυπριακά σχήματα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις μεγάλες συναυλίες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν οι ΠΥΞ ΛΑΞ, για ένα ταξίδι στις αξέχαστες επιτυχίες τους.

Στις 1 Οκτωβρίου: Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ μας όσο κανείς, μας ροκάρει μέχρι τελικής πτώσης.

Στις 2 Οκτωβρίου: Η αυλαία θα πέσει με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου. Μαζί στη σκηνή οι Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης.

  • Στη Λαϊκή Σκηνή, θα παρελάσουν μια σειρά από λαϊκά χορευτικά και μουσικά σχήματα, ενισχύοντας την παράδοση και τον πολιτισμό μας.
  • Στην Μπουάτ και φέτος θα αναδειχθούν νεανικά σχήματα, δίνοντας βήμα έκφρασης σε ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.
  • Στον Παιδότοπο, θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και διάφορα παιδικά σχήματα.

Κάθε μέρα, ο χώρος του Φεστιβάλ θα γίνεται χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ζύμωσης, μέσω των συζητήσεων, αλλά και των θεματικών κέντρων. Η μικρή Πολιτεία θα αποτελείται από: το Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι, το Στέκι Νέων Εργαζομένων, το περίπτερο της Εφημερίδας «ΝΕΟΛΑΙΑ», το περίπτερο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), το Δικοινοτικό Στέκι, τη Γωνιά Εικαστικών και άλλων Τεχνών, την Αθλητική Γωνιά, τη Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης, την Έκθεση Βιβλίου και το Παζαράκι.

Στο χώρο θα λειτουργήσουν τρία θεματικά κέντρα μέσα από τα οποία θα δίνεται η πολιτική μας πρόταση. Τα κέντρα αυτά θα έχουν ως θέμα:

  • Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο αγώνας ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση
  • Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και η αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας
  • 150 χρόνια από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν

Η αυλαία του 33ου Φεστιβάλ θα ανοίξει με τις πολύμορφες Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που αρχίζουν τον Ιούλη σε όλη την Κύπρο. Οι οργανώσεις της ΕΔΟΝ έχουν μπει στο ρυθμό του Φεστιβάλ, ετοιμάζουν το πλούσιο πρόγραμμα από τοπικά νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Καλή αντάμωση στο κορυφαίο Φεστιβάλ της Κύπρου!