Ως Δ.Κ.Κ.Φ. Προοδευτική Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον φοιτητόκοσμο της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, που αφορούν τη Β’ ΓΣ και τις Εκλογές. 

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλους ότι ως παράταξη δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση οι διαδικασίες του συλλόγου να επανέλθουν στις διαδικασίες-παρωδία των προηγούμενων ετών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε διαδικασίες όπου το δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής και του εκλέγειν στις εκλογές θα τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον οποιονδήποτε. 

Ως εκ τούτου η πρόταση της ΠΕΟΦ για την διαδικασία των εκλογών, που προνοούσε επιστροφή στις απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος, έχει απορριφθεί από την παράταξή μας. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η πρόταση απορρίφθηκε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Επίσης χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πλην της ΠΕΟΦ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις εμφανίζονται εκ νέου έτοιμες να προβούν ΞΑΝΑ σε συζητήσεις για οριστική επίλυση των προβλημάτων της Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. 

Με βάση τα πιο πάνω και με αίσθημα υπευθυνότητας, καταθέσαμε πρόταση όπως ξεκινήσουμε ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες για να φέρει το Δ.Σ. ενώπιον της Β’ ΓΣ ομόφωνες προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές. 

Δυστυχώς στις πρώτες προφορικές συζητήσεις η ΠΕΟΦ αρνείται τη συζήτηση και επικαλείται αόριστα και ανεδαφικά ζητήματα έλλειψης χρόνου. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει αφού ήδη εδώ και μήνες η ΠΕΟΦ έχει στα χέρια της ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία και απόρριψε, και είχε και έχει άπλετο χρόνο να μελετήσει και να προτείνει προτάσεις. Σε επανειλημμένες μας προσπάθειες για να τεθούν οι διαφωνίες στο τραπέζι για διαπραγμάτευση, η ΠΕΟΦ αρνείται τη συζήτηση και παραπέμπει στο σημαντικό αυτό ζήτημα σε αορίστου χρόνου συζήτηση, αφήνοντας μας εύλογα την υποψία ότι δεν επιθυμούν να γίνουν αλλαγές.

Στη Συνεδρία του Δ.Σ. στις 14/03/2019 μετά από την γραπτή μας πρόταση που αναφέρεται πιο πάνω η ΠΕΟΦ ζήτησε αναβολή της συνεδρίας για να καταθέσει πρόταση. Ελπίζουμε στη Συνεδρία που θα γίνει τη Δευτέρα 18/03/2019, όπως η πρόταση που θα καταθέσει η ΠΕΟΦ ανταποκρίνεται στα θέλω των συμφοιτητών μας και πως οι καταστατικές αλλαγές στην Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης θα μπουν σε δρόμο υλοποίησης, ομόφωνα από το Δ.Σ. Καλούμε την ΠΕΟΦ να σκεφτεί το καλό των φοιτητών και την ανάγκη διεξαγωγής μαζικών, καθαρών και δημοκρατικών διαδικασιών, χωρίς σκιές και ενστάσεις. Καλούμε την ΠΕΟΦ όπως προσέλθει άμεσα σε συζήτηση για καταστατικές τροποποιήσεις καταθέτοντας προτάσεις, η υπεκφυγή δεν είναι λύση. 

Θυμίζουμε σε όλους πως το 70% και πλέον των παρόντων στην Α’ΓΣ ψήφισε υπέρ των καταστατικών αλλαγών. Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε διάλογο έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές. Η στασιμότητα στο κρίσιμο θέμα των καταστατικών αλλαγών δεν είναι προς το συμφέρον του φοιτητόκοσμου της Θεσσαλονίκης.