Για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

  Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Μορφωτικό Γραφείο 

Ο  Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα (1928 – 1967) ο Αργεντινός διεθνιστής επαναστάτης, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, γεννιέται σαν σήμερα, 14 Ιουνίου το 1928, στην κωμόπολη Ροσάριο της Αργεντινής .

Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της Κουβανικής Επανάστασης και άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεωρία και την τακτική του ανταρτοπολέμου.

Στράφηκε εναντίον των ΗΠΑ, του ιμπεριαλισμού και της κοινωνικής ανισότητας. Το 1954 ο Τσε βρισκόταν στην Γουατεμάλα, απόφοιτος πλέον της Ιατρικής Σχολής, όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γιάκομπο Άρμπενς ανατράπηκε έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα, υποστηριζόμενο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Γκεβάρα κατέφυγε στο Μεξικό. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους εξόριστους Κουβανούς επαναστάτες. Οι τελευταίοι σχεδίαζαν την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Τον Ιούλιο το 1955 ο «Τσε» γνωρίζει τον Φιντέλ Κάστρο με πρωτοβουλία του αδερφού του τελευταίου, Ραούλ. Λίγους μήνες μετά, στις 26 Νοεμβρίου 1956, μαζί με ακόμη 81 αντάρτες κατέφυγε στην Κούβα. Ο Τσε θα πρόσφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στους αντάρτες, οι οποίοι θα πολεμούσαν για την ανατροπή του Μπατίστα στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα.
Από νωρίς ξεδίπλωσε τις στρατηγικές του αρετές. Γρήγορα αναβαθμίστηκε σε πρώτο διοικητή του Επαναστατικού Στρατού. Ωστόσο, δε σταμάτησε να προσφέρει και τις ιατρικές του γνώσεις, ενώ σύντομα αναβαθμίστηκε σε Κομαντάντε του επαναστατικού στρατού.

Τον Ιανουάριο του 1959 ήρθε και η πτώση του καθεστώτος Μπατίστα. Ο Τσε Γκεβάρα ανέλαβε κορυφαίο πόστο στη νέα κυβέρνηση. Αρχικά, τέθηκε επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανίας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Μεταρρύθμισης και αργότερα διορίστηκε από τον Φιντέλ Κάστρο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Το 1965 εγκατέλειψε την Κούβα και μετέβη στο Κονγκό, όπου ανέλαβε να ηγηθεί ομάδας ανταρτών. Ωστόσο, το κίνημα του Κονγκό δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το Δεκέμβριο του 1965 επέστρεψε στην Κούβα και από εκεί πήγε στη Βολιβία. Στόχος η ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος και η μετάδοση της επαναστατικής φλόγας σε όλη τη Λατινική Αμερική. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε ο Τσε, αφού δεν είχε την κατάλληλη βοήθεια και σε μάχη με τον Βολιβιανό στρατό συνελήφθη τραυματίας μαζί με άλλους 8 συντρόφους του και καταδικάστηκε σε θάνατο.

«Πυροβόλησέ με, δειλέ, θα σκοτώσεις απλά έναν άνθρωπο». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, πριν σωριαστεί νεκρός από τις σφαίρες ενός  Βολιβιανού υπαξιωματικού, του Μάριο Τεράν , και κατόπιν διαταγής του πράκτορα της CIA Φελίξ Ροντρίγκες. Εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967 και μετά από 51 χρόνια, παραμένει το παγκόσμιο σύμβολο του ανένδοτου ταξικού αγώνα, της επαναστατικότητας και της αντίστασης. Πίστευε στην επικράτηση του σοσιαλισμού μέσα από μια παγκόσμια επανάσταση και επέμεινε μέχρις εσχάτων, αρνούμενος να επαναπαυθεί στις δάφνες της επιτυχημένης επανάστασης στην Κούβα . 

  «Εδώ θα μείνει για πάντα, το ζεστό το πέρασμά σου. Φωτιά που ανάβει η ματιά σου Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα»

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *