Το φοιτητικό κίνημα, σε Κύπρο και Ελλάδα, με μπροστάρη την Προοδευτική Κ.Φ. κατάφερε μέσα από πολύχρονους και δύσκολους αγώνες να κερδίσει για τους φοιτητές τα επιδόματα που αναλύουμε πιο κάτω. Στη δική μας αντίληψη η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη εάν δεν στηριχθούν οι φοιτητές με κάθε μέσο, ώστε να μπορούν να υπερβούν κάθε κοινωνικό οικονομικό εμπόδιο που μπαίνει ανάμεσα σε αυτούς και την γνώση. Ως Προοδευτική Κ.Φ. δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, για τη πραγματική αναβάθμιση και τη δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων, μέχρι τη μέρα όπου το κράτος θα δίνει όλα όσα χρειάζεται (σίτιση, δωρεάν συγγράμματα, στέγαση κλπ.)  στο φοιτητή για να μπορεί να σπουδάσει. Γι’ αυτό λοιπόν τα επιδόματα πιο κάτω αποτελούν δικαίωμά μας και δικαιούσαι να τα διεκδικήσεις! Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

*Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις, τις ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται από τις επίσημες μας σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Κρατική φοιτητική μέριμνα-χορηγία:

Η φοιτητική χορηγία δίνεται από την κυπριακή δημοκρατία και δικαίωμα υποβολής αίτησης για την φοιτητική χορηγία  έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου για φοιτητές που βρίσκονται στον πρώτο τίτλου σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών) βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τα οποία είναι:

  1. Το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000.00 μέχρι 2 εξαρτώμενα τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000.00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ), κατά €5.000 (πέντε χιλιάδες ευρώ) για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου.
  2. Η συνολική αξία των περιουσιακών της στοιχείων δεν υπερβαίνει το €1.200.000. Για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της οικογένειας και η ακίνητη ιδιοκτησία.

Φοιτητικό Πακέτο:

Πέραν της φοιτητική χορηγία δίνεται και το φοιτητικό πακέτο, που περίεχε  για τους φοιτητές της Ελλάδας, επίδομα Σίτισης, επίδομα Στέγασης και επίδομα για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή (μόνο για τους πρωτοετείς φοιτήτες).

Οι αιτήσεις για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο αρχίζουν συνήθως περίπου μέσα προς τέλος Φεβρουαρίου.

 

Για περισσότερες  πληροφοριες: http://www.moec.gov.cy/ypiresia_foititikis_merimnas/foititiki_chorigia.html

 

 

 

ΙΚΥΚ- Κρατικές Υποτροφίες Κύπρου:

Δικαίωμα υποβολής Πρόσωπα που κατέχουν την κυπριακή υπηκοότητα ή/και είναι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι για διάρκεια τριών ετών, πριν από την έναρξη των σπουδών τους, διέμεναν στην Κύπρο για συνεχή περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών και συνεχίζουν να διαμένουν (στην Κύπρο), κατά την περίοδο υποβολής της αίτησής τους. (β) Πρόσωπα που δεν είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι: (i) O ένας εκ των δύο γονέων τους είναι Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εργάζεται και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, και (ii) Oι ίδιοι κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο και έχουν αποφοιτήσει από Σχολή Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

 Η αξία της κρατικής υποτροφίας για πτυχιακές σπουδές ανέρχεται σε €3.000 ετησίως, για μεταπτυχιακές σπουδές, ανέρχεται συνολικά στις €4.000 και για διδακτορικές σπουδές ανέρχεται σε €4.000 ετησίως για τρία έτη σπουδών. 

Για περισσότερες  πληροφοριες:

http://www.cyscholarships.gov.cy/mof/ikyk/ikyk.nsf/faq_gr/faq_gr?OpenDocument#1

http://www.cyscholarships.gov.cy/mof/ikyk/ikyk.nsf/index_gr/index_gr?OpenDocument

 

Στεγαστικό Επίδομα:

Το Στεγαστικό Επίδομα  δίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε όλους τους Κύπριους φοιτητές με προϋποθέσεις οι οποίες είναι:

  1. Να είναι φοιτητής σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ)
  2. Το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ
  3. Η οικία του φοιτητή στην Κύπρο να μην υπερβαίνει τα 200τμ
  4. Να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, εξαιρούνται οι πρωτοετείς φοιτητές.
  5. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ΔΕΝ δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα
  6. Να μην διαμένει σε εστία του Πανεπιστημίου

Οι αιτήσεις για το Στεγαστικό Επίδομα αρχίζουν συνήθως τέλος Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://stegastiko.minedu.gov.gr/