Συμφοιτητή/Συμφοιτήτρια,

Θα θέλαμε να σε καλωσορίσουμε στο φοιτητικό κίνημα της Κύπρου και να σου ευχηθούμε  καλές σπουδές. Να ξέρεις από τώρα που είναι αρχή, ότι φοιτητής θα πει ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ.

Η Δημοκρατική Κίνηση Κύπριων Φοιτητών ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, είναι η παράταξη της αριστεράς με ευρύ χαρακτήρα, όπου μέσα από την πολιτική, συνδικαλιστική και πολιτιστική της δράση κατάφερε να καθιερωθεί πρώτη στη συνείδηση των φοιτητών σαν η μοναδική παράταξη η οποία αγωνίζεται καθημερινά δίπλα στο φοιτητή.

Η Δ.Κ.Κ.Φ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ γεννημένη πριν 39 χρόνια στην Θεσσαλονίκη με τα ιδανικά της Αριστεράς έδωσε μέχρι τώρα στην ένδοξη ιστορία της σημαντικούς και σπουδαίους αγώνες για την φοιτητική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου γενικά. Ήταν πάντα στην προμετωπίδα των φοιτητικών κατακτήσεων, των αγώνων του κυπριακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία και χρωμάτιζε πάντα τις μέρες όλων όσων πέρασαν από την Θεσσαλονίκη με την δική της ξεχωριστή πρόταση στο πολιτισμό.

Το 1976 σε χρόνια δίσεκτα για το φοιτητικό κίνημα όπου η Χούντα έλεγχε όλους τους συλλόγους φοιτητών, μια χούφτα δημοκρατικών ανθρώπων που δεν άντεχαν τα όσα διαδραματίζονταν στο φοιτητικό κίνημα αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Μεγάλη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ παράταξη με απώτερο σκοπό την εκδημοκρατικοποίηση του Κυπριακού φοιτητικού κινήματος στην Θεσσαλονίκη.

Η Προοδευτική έχει σαν πρώτιστο στόχο να απελευθερώσει τις δυνάμεις της δημιουργικότητας που κρύβει μέσα του ο κάθε νέος φοιτητής. Και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με τη συντροφικότητα, τη συνδημιουργία, την προσφορά από φοιτητή σε φοιτητή.

Αυτή η διαφορετική δυναμική της Οργάνωσης είναι και η αιτία που την καθιστά πρωτοπόρο κομμάτι της φοιτητιώσας νεολαίας.  Πρωτοπόρα στις ιδέες, πρωτοπόρα στην πρακτική. Είναι αυτό το μη συμβιβασμένο των φοιτητών της Προοδευτικής,  ο “οίστρος” που την κάνει πρώτη στη δημιουργία,  γιατί αποτελείται από φοιτητές που αναζητούν,  που αγωνίζονται,  που προσφέρουν.

 

“. . .χαμένοι αγώνες

είναι μόνο  οι αγώνες που δε γίνονται. . .”